Forum tibia.pl a macro
Czy tylko ja mam odczucie, że forum te daje do zrozumienia iż używanie wspomagaczy nie jest niczym złym?
Ostatnio bardzo często mam okazję czytac posty, gdzie dana osoba przyznaje się do bottowania i mówi to bez zadnego wstydu ukrywania etc. Zdarzają się nawet przypadki typu "tak, bottuje i co nic mi zrobic nie mozecie haha jestem lepszy" co już jest w moich oczach dużym przegięciem.
Na tym forum zabronione jest udostępnianie różnego typu macro/mc.
Co z tego, skoro np. wielu użytkowników ma w sygnaturce logo blackd lub tibiabot NG nieraz z dopiskiem user lub cheater. Początkowi gracze(a takich zresztą coraz więcej przybywa) widząc "starszych użytkowników" luźno przyznających się do bottowania jeszcze z logiem bota w podpisie mogą wywnioskować iż rzeczywiście, poco skillowac i tracić czas na expienie, skoro to samo może zrobic za nas bot. I tak w kółko.
Gdyby przyznawanie się do bota było karane banem na forum, na pewno część userów najpierw by pomyślała przed beztroskim uświadamianiem innym o uzywaniu nielegalnych wspomagaczy.
Z drugiej strony, na forum tibia.pl tak czy siak możemy znaleśc nielegalny software(dawniej Pan Reklama teraz banner). Poniekąd idzie to zrozumiec, w koncu serwis musi się z czegos utrzymac, jednak kosztem zaprzeczania własnego regulaminu.
Co do tego pierwszego, może warto byłoby coś z tym zrobic...?
|