Drodzy, list który dzis otrzymałem o mało nie zatrzymał mojego serca, myślałem że po tym co przeczytałem dostanę zawału, no ale sie udało, jeszcze żyję. Co to było pewnie was zastanawia. Otóż sami zobaczcie:
Cytuj:
Witam,
Uprzejmie zawiadamiam, że w związku z naruszeniem praw autorskich serwisu tibia.gery.pl sprawa została dziś przekazana do Prokuratury Rejonowej dla Wrocławia Stare Miasto. Proszę spodziewać się wszczęcia postępowania przeciwko Panu w najbliższych dniach.
Kopiowanie z serwisu tibia.gery.pl dotyczy następujących linków:
[TUTAJ LINKI]
Pozdrawiam serdecznie
Pan z GERY.pl [Nie chcę podawać tutaj danych osobowych Pana z Gery].
|
Nie wiedziałem dlaczego taki list otrzymałem, ale może dlatego, że to jest moja pierwsza poważniejsza strona i nie widziałem, że nie wolno kopiować dosłownie kilku artykułów, a news na głównej stronie tibia.pl nie wystarczy. Ale cóż... dopiero uświadomił mnie kolega, jestem ogromnym fanem tej gry, Wy pewnie też!
Dlatego postanowiłem zrobić jakiś krok w tej sprawie, napisałem do GERY.pl, że pragnę załatwić tą sprawę polubownie, dostałem odpowiedz:
Cytuj:
Z mojej wiedzy, którą posiadam od prowadzącego serwis tibia.gery.pl był Pan proszony o usunięcie tego wcześniej i udając współpracę, której nigdy nie było tłumaczył Pan, że skopiowane treści z serwisu są właśnie za jej sprawą. Wobec powyższego nie widzę specjalnie możliwości wycofania z Prokuratury zawiadomienia o złamaniu praw autorskich do skopiowanych treści. Ton wcześniejszych maili oraz Pana postępowania w tej sprawie nie przekonuje mnie. Jedynie oficjalne przeprosiny na głównej stronie serwisu www.tibia.pl w widocznym miejscu i wykasowanie wszelkich materiałów pochodzących z naszego serwisu mogłbyby pomóc abyśmy wycofali tą sprawę z organów ścigania.
Sprawa jednak nie zostanie wycofana z Prokuratury do momentu w którym nie bedzie przeprosin na taki sam okres czasu w jakim nasze treści widniały na serwisie.
|
...ja dalej chcę załatwić tą sprawę polubownie, mogę jeszcze dodać że NAPRAWDĘ nie dostałem ŻADNEJ informacji od naczelnego tibia.gery.pl o usunięcie artykułów z mojej strony, no cóż, mimo tego zgodnie z mailem od Pana z GERY.pl pragnę bardzo gorąco przeprosić Jego i całą Jego redakcje za "złamanie" praw autorkich przy skopiowaniu kilku rzeczy z Ich strony. Co więcej, mogę obiecać, że podobna sytuacja z mojej strony się już nie powtórzy!
Z poważaniem
Jakub Boski
PS. Jeszcze raz bardzo gorąco przepraszam i tym samym trzymam za słowo Pana z GERY.pl, że wycofa z prokuratury wniosek. Niektóe działy mogą nie działać ponieważ jestem zmuszony zmienić ich treść, wszystko powinno wrócić do normy najdalej w czwartek.
Przepraszam całą redakcję serwisu
www.tibia.gery.pl za skopiowanie
kilku materiałów bez ich zgody i umieszczenie w serwisie
www.tibia.pl.