Zobacz pojedynczy post
stary 02-12-2004, 21:33   #1
Starkey
Użytkownik Forum

Starkey's Avatar

Data dołączenia: 03 03 2004
Lokacja: Wrocław

Stan: Niegrający
Profesja: Knight
Świat: Valoria
Poziom: 27
Poziom mag.: 4
Pytanie Matematyka_ zadania dla ambitnych ;)

Proszę wszystkich forumowiczów o pomoc w rozwiązaniu niżej wymienionych zadań( zadanka na dodatkowe pkt. z matmy), ponieważ nie jestem pewien co do wyników ( i działań też ;P ).

1 Jaka jest na zewnątrz temperatura, skoro wiadomo, że jest o trzydzieści stopni mniej niz minus dwa razy więcej??

2 Pewnego dnia postawiłem dla psów miskę z psimi ciasteczkami. Najpierw przyszedł najstarszy pies i zjadł połowę ciastek i jeszcze jedno. Potem przyszedł drugi pies, zjadł połowę tego, co znalazł i jeszcze jedno ciasteczko. Potem przyszedł trzeci pies i także zjadł połowę tego, co znalazł i jeszcze jedno ciasteczko. Wreszcie przyszedł czwarty pies i zjadł połowę tego, co zostało i jeszcze jedno ciasteczko, wtedy ciasteczka się skończyły. Ile ich było na początku w misce??

3 Jeśli pięć kotów może złapać pięc myszy w 5 minut, to ile kotów potrzeba, aby złapać sto myszy w 100 minut??

4 Jak podzielic tarczę zegara na 6 części w taki sposób, aby suma liczb w każdej z nich była równa pozostalym??

5 Czy można napisać wszystkie liczby naturalne od 0 do 10 przy pomocy czterech piątek, nawiasów i znaków działań??

Z góry dzięki za pomoc.

PROUD MEMBER OF METAL MILITIA !!!

Ostatnio edytowany przez Starkey - 02-12-2004 o 21:35.
Starkey jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.