Temat: Protest ZNP
Zobacz pojedynczy post
stary 28-01-2008, 17:20   #84
Duch Niespokojny
Moderator

Duch Niespokojny's Avatar

Data dołączenia: 10 09 2005

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Voon Arculin Pokaż post
Istnieje jeszcze wyjście że wszystko opanuje jedna firma i będziemy mieli monopol i to oni stawki będą dyktować.
Monopol (państwowy) de facto mamy teraz. A od zwalczania prywatnych monopoli jest Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez kołbaś Pokaż post
Dyktatura jest moim zdaniem jednym z najleprzych mozliwych utsrojow politycznych. A to ze akurat na kubie etc trafiali sie zli dyktatorzy to nie moja wina. Popatrz chocby na Anglie w czasach Viktorianskich. Wtedy byla "dyktatura"(wkoncu krol to taki dyktator tyle z pokolenia na pokolenie) na ktoryj Anglia zyskała najbardziej i tak sie rozwineła że 60% świata mowila po angielsku
Racja, popatrzmy też na Niemcy w czasach hitlerowskich i Rosję za Stalina. Też tak się "rozwinęły", że połowa Europy mówiła po niemiecku lub rosyjsku. Rozwój Anglii dokonał się mniej więcej na tej samej zasadzie, może tylko mniej okrutnymi metodami (choć wcale niekoniecznie), z tym że Anglia wybrała sobie przeciwników nieco mniej wymagających.
Zresztą kontrprzykłady można by mnożyć. Najlepszym jest chociażby USA - bezsprzecznie najpotężniejsze obecnie państwo na świecie, które od początku swojego istnienia było demokracją.
Cytuj:
Dyktatura jest moim zdaniem jednym z najleprzych mozliwych utsrojow politycznych. A to ze akurat na kubie etc trafiali sie zli dyktatorzy to nie moja wina.
Na Kubie, w Birmie, do niedawna w Iraku i Afganistanie, w Niemczech hitlerowskich, Włoszech w tych samych czasach, ZSRR, Korei Północnej, Zimbabwe akurat "trafili" się źli dyktatorzy. Zresztą pokaż mi gdzie indziej demokracja doprowadziła do takich samych katastrof, jak to miało miejsce w przypadku dyktatur.
Cytuj:
Podsumowując, dyktatura jest swietnym ustrojem jednak tylko wtedy gdzy ma dobrego dyktatora.
Co się niemal wzajemnie wyklucza, więc dyktatura nie jest świetnym ustrojem

Ostatnio edytowany przez Duch Niespokojny - 28-01-2008 o 17:42.
Duch Niespokojny jest offline   Odpowiedz z Cytatem