Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Xydijo
Witam , zessałem wczoraj program Windows Visual Studio 2008 ( Wersja trial ze strony producenta ) I mam takie pytanie. W szkole na informatyce stworzyliśmy taki mini program z 3 przyciskami ( SHOW , HIDE , EXIT ) ( Robiliśmy to przy pomocy innego programu ale bardzo podobnego ) Ja miałem działający tylko EXIT  . I tu pojawia się moje pytanko, Jak zrobić przycisk SHOW żeby w okienku LABEL pojawił się tekst?
( Szukałem poradnika w google ale to dosyć świeży program więc jeszcze nie ma )
( Robiłem osobny temat ale modki skasowały  )
( Ze szkoły pamiętam jakieś ........Caption = "TEXT" ale i tak nic nie moge osiągnąć )
Z góry dzięki.
@Do autora tematu : Całkiem niezły pomysł, od czasu do czasu wejde i poczytam  .
|
Z góry zaznaczę, że nie widziałem ani tego ani żadnego innego tworu z serii m$ visual studio na oczy, ale spróbuję pomóc.
Skoro EXIT działa to wiesz, gdzie trzeba umieścić kod odpowiedzialny za dany przycisk. Teraz przejdź w to samo miejsce dla przycisku SHOW (podejrzewam, że będzie to jakaś procedura onClick lub coś w tym stylu). Spróbuj tam wpisać coś takiego:
(nazwa labela - powinno dać się odczytać z inspektora obiektów pod hasłem Name).Caption = 'Text jaki chcesz aby się pojawił';
czyli na przykład:
Kod:
Label1.Caption = 'Text';
Teraz analogicznie w kodzie dla przycisku HIDE:
Kod:
Label1.Caption = '';
Jeżeli to nie zadziała, a kompilator wypluje jakiś błąd to wklej go tu, pomoże to znacznie w ustaleniu jak to powinno wyglądać w rzeczywistości. Ew. wklej kod, który miałeś z działającym exitem, a na jego podstawie napiszę resztę.