@loonyxd
Nikt nie nabija postów, po prostu to co piszesz to głu-po-ty. Wierz mi, gram paladynem wystarczająco długo, żeby Cię wyśmiać -.-"
@topic
Niestety nie jesteśmy w stanie podać Ci "dokładnej wytrzymałośći" enchanted, ani żadnych innych spearów. Looknij na
www.tibia.wikia.com

. Napisane jest tam, że enchanted spear ma 2% szansy na złamanie (tak samo jak royal), zaś zwykły spear - 3%. Ile w tym prawdy - nie wiem. Podobno robili "praktyczne testy", ale dla mnie to czysta teoria. Nie raz zdarzyło mi się, że nawet zwykły [item]spear[/item] trzymał się kupy się przez 15 minut, a [ITEM]enchanted spear[/ITEM]y łamały się za pierwszym uderzeniem, i to jeszcze np. dwa pod rząd.
Nikt nie poda Ci "współczynnika losowości", ani "uśrednionej wartości zakresu" częstotliwości łamania się spearów. Prawdą jest, iż żaden spear nie wytrzyma 5 lat ciągłego używania (teoretycznie jest to jednak możliwe, gdyż z każdym uderzeniem jest <ponoć> 2-3% szansy na złamanie się narzędzia). Praktycznie, jeśli będziemy mieli szczęście to jakiś spear wytrzyma o te parę minut więcej niż inne.
Co do "tej średniej", to z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że na 1-2h "expienia" (tomb) starcza mi ok. 17 royal spearów. Mimo wszystko, nie raz zdarzyło mi się, że nie miałem spearów już po 40 minutach, albo po 2h wracałem z 5 spearami w łapie.
To na tyle ;-) Mam nadzieję, że pomogłem.
Pozdrawiam,
~Sanchi
PS: Chciałem dodać jeszcze jedno. Mianowicie, wg mnie nie ma czegoś takiego jak "używany spear". Spora grupa graczy twierdzi jednak, że jeśli uderzyliśmy spearem już pare razy, to złamie się szybciej niż inne. Może nie mam racji i z każdym uderzeniem szansa zniszczenia się speara wzrasta, ale ja w to nie wierze (to wie tylko Cip Soft). Z własnego doświadczenia wnioskuję, iż z każdym uderzeniem jest LOSOWA szansa na to, że spear się złamie (opisałem to wyżej).