Zobacz pojedynczy post
stary 06-04-2008, 14:51   #132
Gimlos
eX Moderator

Gimlos's Avatar

Data dołączenia: 18 09 2003
Lokacja: Szczecin-Zdroje/Wroclaw

Imię: Gimli Ent
Profesja: Elite Knight
Świat: Azura
Poziom: 89
Gimlos ma numer GG 5382831
Domyślny

Cytuj:
Dlaczego nie chodzicie do Kościoła?
Bo zasady wiary, które reprezentuje Kościół Katolicki, zostały napisane przez ludzi, a nie przez Boga.
Cytuj:
Dlaczego nie dajecie świadectwa Chrystusowego wśród przyjaciół?
Dlatego, ze uwazam że był to bardzo światły człowiek, ale w zadnym wypadku nie był synem czy też wcieleniem Boga.
Cytuj:
Dlaczego coraz powszechniej o chrześcijanach mówi się "wierzący, nie praktykujący"
To akurat tez mnie mierzi. Moim zdaniem, kazdy powinien miec jakies konkretne zdanie nt. wiary - a "wierze, ale nie praktykuje" to typowy przyklad lenistwa i braku jakiejkolwiek swiadomosci religijnej ( czy to w strony wiary, czy jej braku )
Cytuj:
Czego wy oczekujecie? Że Bóg pojawi się na niebie i powie: "Patrzcie jestem i módlcie się do mnie" wtedy uwierzycie?
Wierzę w Boga, bez żadnych dowodów jego istnienia. Nie wierzę tylko w Kościół Katolicki ( ani żaden inny ) co w polskim ciemnogrodzie utożsamiane jest z "wiarą".
---
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Voon Arculin Pokaż post
Większość religi rodziła sie z powodu pustki i chęci wypełnienia jej. Jeden wymyślił, inni zauważyli że mu pomaga więc też zaczeli wierzyć. Wygrały te religie których przywódcy mieli najwiecej 'znajomych' którzy wiare przejeli.
Większośc religii zrodziła się, gdyż był to wygodny sposób na uzyskanie władzy nad wielkimi masami ludności - ot, choćby starożytny Egipt czy Rzym ( choć w republice panował oczywiście względny pluralizm religijny ). Wygrały te, które najlepiej wpasowały się w wymagania polityczne zmieniającego się świata - choćby chrzescijanizm, który wg. Jezusa, nazywanego Chrystusem, był jedynię reformistyczną odmianą judaizmu i wiarą dla Żydów. Jego następcy widząc szanse na rozprzestrzenienie się religii na całym terenie Cesarstwa zmienili doktrynę jej twórcy, napisali Nowy Testament ( o wiarygodności świadczy fakt, że duża jego część była pisana 100-200 lat po śmierci Chrystusa ), na którym oparli nową religie. O politycznych podstawach islamu pisać chyba nie muszę, bo o tym akurat w katolickiej Polsce uczą. Tak samo jak i nacjonalistycznych - judaizmu.
Jeżeli chodzi o pierwiastek duchowy, to na pewno w dużym stopniu z jego potrzeby i na nim oparte zostały religie Dalekiego Wschodu. Nie przeczę oczywiście, że islam i katolicyzm tego pierwiastka nie posiadają - jednak historia tych dwóch religii dobitnie pokazuje, że zbyt często musiał on ustępować pierwszeństwa względom stricte politycznym.

@Lasooch 2 posty wyzej
W zupelnosci sie zgadzam. W cokolwiek ktos wierzy czy tez nie wierzy, jest dla mnie okey - dopoki jest to oparte na wlasnych przemysleniach i swiadomej decyzji. Bo czy to ateista, czy wierzacy, swoje przekonania opiera tylko na tym co mu zostalo wpojone przez innych - jest to cokolwiek zalosne.

Ostatnio edytowany przez Gimlos - 06-04-2008 o 14:57.
Gimlos jest offline   Odpowiedz z Cytatem