Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Madzinia
"odrobina uświadomienia"
po 1. Kultura Polska (czyt.Słowian) ma swój zalążek około 1800 lat p.n.e więc nie wyskakuj z taką bzdurą że żydostwo jest 2000 lat starsze.
po 2. "na jej bazie powstała nasza religia" GÓWNO PRAWDA , rodzima wiara Polska została wyparta przez "chrześcijaństwo" w około VI w.n.e a więc nie powstała jak to ujełeś tylko została nałożona.
po 3. Nie mów chrześcijaństwie jako o "naszej religi" ponieważ jezus to ŻYD , JAHWE(czyt.bóg) to ŻYD.
A więc panie "chcę zabłysnąć z historii" oszczędź sobie tych bzdór.
|
Choć Imperka nie lubię to muszę stanąć w jego obronie

.
1) Kultura żydowska (semicka) miała swoje początki w I połowie III tysiąclecia p.n.e. Owszem, zakłada się, że Słowianie mieli swój początek około II tysiąclecia p.n.e, lecz gdy Słowianie dopiero zaczynali skakać po drzewach Żydzi mieli już swoje państwa i miasta i myślę, że to głównie o to chodziło Imperkowi. Należy też zauważyć, że kultura Słowian to nie jest kultura polska. Słowianie jest to tylko kryterium lingwistyczne, a zalicza się do niego Rosjan, Serbów, Mołdawian, Bośniaków, Białorusinów i wiele innych narodów.
2) Od momentu chrztu Polski w 966 roku głównym wyznaniem w Polsce jest chrześcijaństwo, które powstało z judaizmu. Zobacz sobie cechy wspólne i różnice pomiędzy dwoma wyznaniami, tych pierwszych będzie sporo więcej.
Nigdy nie było czegoś takiego jak rodzima wiara polska. W renesansie szlachta podjęła próby stworzenia Kościoła Narodowego na bazie wyznań zreformowanych, lecz im to nie wyszło, a wiarą dominującą zostało chrześcijaństwo.
I jeszcze jedna sprawa. Tuż przed II WŚ w Polsce mieszkało prawie 3.500.000 Żydów. Jestem w 80% pewien, że gdybyś prześledził drzewo genealogiczne swojej rodziny z obu stron znalazłbyś jakieś żydowskie nazwisko, także mówiąc o holocauście, Żydach i piecach może obrażasz swoich przodków...
... a to chyba Ty byłeś kiedy stałeś gdzieś w ank i krzyczałeś, że przodkowie za Polskę walczyli a teraz Polacy w RC marnują ich krew