Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wieszok
Jestem całkowicie za utrzymaniem i nawet podniesieniem składki zdrowotnej i mam tutaj na myśli głównie ten podatek,
|
Niestety, w polskich realiach NFZ to worek bez dna i nawet gdybysmy pakowali tam 100% naszych dochodow i tak "bedzie za malo", a to z powodu zlej polityki zdrowotnej, a mianowicie zalozen NFZ, a nie slabej pracy lekarzy czy chorujacego spoleczenstwa. Nie ma sensu pakowac wiecej pieniedzy w ten chory system.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez spider
Tez nie jestem za podatkiem liniowym, jestem za podatkiem w takiej samej kwocie dla wszystkich. I dalej nie rozumiem, dlaczego chcesz nakladac na mnie obowiazek troszczenia sie o zdrowie ludzi ktorch nawet nie znam
|
Ciekawy jestem, czy byloby stac cie na oplacenie kosztownej operacji czy zabiegu typu chemioterapia. Nie mowiac juz o takich blahych sprawach dla biednego cukrzyka, jak wydanie 500zl miesiecznie na pompe insulinowa.
Cytuj:
"Zabierzem ci 90% twoich pieniedzy, a w zamian bedziesz mial zapewnione prawie wszystko. Musisz jednak zyc tak jak my ci kazemy, a my zakazemy ci prawie wszystkiego i uregulujemy kazda twoja dziedzine zycia. Powiem ci jak masz zyc, to dla twojego dobra. Witaj w socjalizmie."
|
Jak dla mnie socjalizm jest dobry, w kazdym razie lepszy niz liberalizm.
Cytuj:
Musi placic.W chwili obecnej w Polsce panstwo zabiera nam kolo 70% dochodow, wiec jest niewiele lepiej
|
Skad wziales "ok. 70% dochodow"? Jest to poparte jakimis danymi, obliczeniami czy wziete z chmurki?