Zobacz pojedynczy post
stary 19-04-2008, 02:22   #174
janek@
Użytkownik Forum

janek@'s Avatar

Data dołączenia: 22 03 2005

Stan: Niegrający
Domyślny

Wracając do Liberalizmu i socjalizmu.

Oba te kierunki nie są ani złe, ani dobre.
W socjalizmie może będziemy zabezpieczeni, ale nigdy nie wiadomo kiedy państwo może coś przeskrobać. Istnieje bowiem ryzyko, że ono może naruszyć nasze wolności osobiste i dopiero będzie wałek... Nie mamy w nim stuprocentowej gwarancji ochrony naszych praw (z doświadczeń historycznych) i jedyne co nam pozostaję to wgapywanie się w "potęgę" kraju. Aczkolwiek jak bardzo, by nie był socjalizm dobry, wszystko zależy od ludzi panujących takim socjal. krajem. Stwarza to bardzo duże ryzyko, że społeczeństwo stanie się niewolnikami tych "z góry". Również rozwój i w ogólny stan gospodarki zależałby od polityków, którzy bez odpowiedniego przeszkolenia mogą dokonać poważnych szkód... W tym kierunku wszystko zależałoby od ludzi panujących, co moim zdaniem jest niebezpieczne pod różnymi względami.

No to trochę o Liberalizmie.
Jak wszyscy wiemy nie ma w nim gwarancji, że wszystko w naszym życiu się powiedzie, że będziemy bezpieczni w naszym domku itd. Ale dzięki niskim opodatkowaniom możemy zbić się wyżej niż społeczeństwo socjalistyczne. Chodzi mi tu o wzbogaceniu się na swojej własnej firmie. Będziemy mogli żyć jak królowie pod warunkiem, że będziemy potrafili zażądać firmą. W brew pozorom (nie wiem jakim, ale fajnie to brzmi xD) gdyby prawo takiego kraju dokładnie ustosunkować, państwo miałoby kontrolę nad wszystkim co się w nim dzieję i również wzrost "siły" gospodarczej byłby o wiele wyższy niż w socjalizmie. Takie państwo daję nam bardzo dużą swobodę, która dla człowieka jest z natury najważniejsza i to dzięki niej opierałaby sie jej potęga.

No poczytaliście sobie teraz s*******ać. xD To jest tylko moje zdanie.
janek@ jest offline   Odpowiedz z Cytatem