Temat: Sugeruje
Zobacz pojedynczy post
stary 22-12-2004, 00:54   #26
Galahard
Użytkownik Forum

Galahard's Avatar

Data dołączenia: 12 01 2004
Lokacja: Kraków

Stan: Na emeryturze
Galahard ma numer GG 4385781
Brak ikony

Przyznam że przeczytałem ten cały temat od dechy do dechy, i aż się z wrażenia wypowiem.

@Re autor
Obecnie jestem redaktorem największego serwisu Q3A w Polsce, który posiada równie duże forum jak to (może trochę mniejsze, ale nieznacznie). Zjawiska, jakie podałeś i na jakie się uskarżyłeś są nie do usunięcia/wynieszczenia/usunięcia (niepotrzebne skreślić). Forum tibia.pl jest powiedziałbym nawet bardziej narażone na "ataki" ludzi mniej dojrzałych niż inne fora, gdyż - z autopsji - wszystkim wiadomo, że znacząca większość Polaków grających w Tibie to ludzie w wieku 12-16 lat (raczej podkreślając dolną granicę wieku). To z kolei automatycznie powoduje, że spora ilość użytkowników popełnia książkowe wręcz błędy (jak choćby ignorowanie listy tematów przy zakładaniu nowego). I tego nie zmienisz - ludzie muszą zostać skarceni, ochrzanieni - raz, drugi - albo się nauczą, albo nie...

Co do bannowania i "palenia" oraz "niszczenia" jakie tu przytoczyli niektórzy (czytaj uważnie): to nic nie da. Większość internautów w tym wieku korzysta z usług internetowych sieci lokalnych - co za tym idzie, wewnętrzne IP, czyli dużo trudniej zbannować (bo nie jest znowu tak że się nie da). No ale pomijając możliwości - usuwamy takiemu bęcwałowi konto za całokształt twórczości i co? tylko rozdrażniamy klienta i dajemy mu pretekst do ponownego założenia konta i jeszcze większe naprzykrzanie się na forum. Oczywiście jak każda złośliwość, jemu sprawi to radochę, a moderatorom kolejnych trosk - a po co...
Ludzi innych (czytaj mniej inteligentnych) można i trzeba ignorować (a ew. szczyty głupoty najwyżej kasować). Wlepianie upomnień owszem do czegoś skłania użytkownika - w końcu zawsze przy poście był ten napis "masz...". Tylko znowu - część ludzi to oleje i dalej będzie robić a część potraktuje poważnie. Może więc warto wrócić do publicznego upomnienia?

A jeśli chodzi o inne sprawy, jak nick:
Zgadzam się w 100% z Vanessą - nie można nikomu kazać się nazywać na forum tak a nie inaczej - niepisane zasady przyzwoitości. Najwyżej nick tej osoby będzie z góry skazywał ją na stracenie w oczach porządnych użytkowników (oczywiście nie mówię że taki delikwent nie może być dobrym userem).

Co do rzeczy jakie należy zmienić, powiem:

1) tutaj jest zdecydowanie za mało moderatorów. Rozejrzyjcie się jakie to forum jest duże... Naście subfor, setki tematów i tysiące postów, a was ilu? Do obsługi forum potrzebny jest cały zespół, w tym przypadku sztab. Czasem zdarzają się ludzie ambitni co spędzają cały dzień na moderowaniu for, ale to jest już taki odchył zawodowy. Spróbujcie dobrać trochę nowych, dobrze zapowiadających się modów, albo ściągnijcie ich z innych for. Następnie mile widziany podział obowiązków (i zalecane jest jednak by było kilku modów do działu). Jakiś realny podział sprawdzania forum w czasie (nie wiem, co godzinę na przemian między modkami?) - kwestia umowy. No i redaktorzy główni powinni sprawdzać (o ile to robią) pracę wszystkich modków i także przeglądać forum.

Czemu piszę tak obszernie? Może mnie zaraz pojedziecie za to że próbuje na forum uczyć tak zwanego ojca dzieci robić, ale jak pamiętam - ponad rok temu jeszcze stare forum (a także zaczątki nowego forum) wyglądało zupełnie inaczej. Mniej beznadziejnych tematów. Wypowiedzi składniejsze i bogatsze merytorycznie o ponad 3 klasy i bezwzględni moderatorzy. Nie było zmiłuj się. Od tamtego czasu forum niesamowicie się rozrosło - rzesze użytkowników nowych za czym idą tematy i posty tychże ludzi. A z tego co widze was (modków) więcej tu nie ma zbytnio. Poza tym część subfor jest jakby bardziej kontrolowana część mniej - to też dziwne jest (brak stałego podziału obowiązków?).

2) Proponowałbym powrót do upomnień (ale uproszczonych, jedno upomnienie, za drugim bann). Bannowanie przy takich przypadkach jak kaylogger etc. jest raczej bezdyskusyjne.

Na koniec do reszty:
Nie piszcie że bannowanie podziała na każdego (i tak w końcu zmięknie) bo to nie prawda, to tylko rozjuszy takiego usera.
Co do pisowni i ortografii to myślę że napisanie w miarę czytelnego tekstu z małą ilością literówek, bez znaków polskich i szczegółowej interpunkcji (co stanowi minimum...) nie stanowi problemu dla przeciętnego użytkownika. Z tymi poniżej należało by się skontaktować i uświadomić im ich brak umiejętności/wiedzy...

Na koniec do autora - szkoda że napisałeś ten temat w jakimś uniesieniu - bo na tibia.pl, niestety, będą tematy "noobowskie" i nic tego nie zmieni. Ludzi niedojrzali zachowują się tak a nie inaczej. Trzeba byłoby zbanować wszystkich a to przecież bezsens...

A na sam koniec już:
Przepraszam wszystkich modków których mogłem urazić moim wywodem - nie wiem jak wygląda organizacja pracy na tym forum, widzę tylko pewne brak i błędy w działaniu. Mam nadzieję że moja dość subiektywna ocena będzie w miarę pomocna przy naprawianiu tychże niedociągnięć.

A teraz dobranoc all - późno a rano wstać przed 6.00 trzeba...

Edit:
Co mi się jeszcze nasunęło to was pomęczę.
Tak se pomyślałem, że ta funkcja "Reporting bad post" to póki co takie małe pójście na łatwicne, bo w końcu "raportowanie" złych postów to rola moderatorów (nie obruszcie się, ale w sumie jest to zarówno przydatne jak i takie... no... właśnie)

Galahard sprzedany w mam nadzieje dobre ręcę. Koniec z tibią. Trza się ukreatywniać.

The Great Journey :: The Undiscovered Celhorn :: Galahard

Ostatnio edytowany przez SwiFty - 22-12-2004 o 01:05.
Galahard jest offline   Odpowiedz z Cytatem