Oj chłopaki to była taka mała prowokacja, liczyłem że odpowie na nią jakiś sfrustrowany 12 letni fan HP
Nie lubię HP (żeby nie było, czytałem pierwsze 3 części i fragmenty pozostałych)
bo jest strasznie schematyczny. Harry i/lub jego koledzy wpadają w tarapaty i już prawie giną/przegrywają/zostają złapani, ale zawsze w ostatniej chwili się ratują i tak kilka razy w każdej części. Pierwsza część była nawet ok, ale później to już stało się nudne. Styl pisania JK Rowling mi niezbyt wchodzi, taki jakiś zbyt cukierkowaty, może gdybym przeczytał pierwszą i kolejne części wtedy kiedy wyszły, mając odpowiednio 11-13 lat to bardziej by to do mnie trafiło. Pewnie gdyby HP byl pierwszą książką fantasy jaką przeczytałem to również inaczej bym na niego spojrzał. Ale Harrego Pottera zacząłem czytać w momencie kiedy byłem zafascynowany LoTR'em i Harry wypadł po prostu dość blado na jego tle, więc między innymi stąd ta niechęć.
ps sorry że dopiero teraz, tak przeglądałem forum i myślałem sobie że gdzieś się miałem wypowiedzieć, ale zapomniałem gdzie ;p