Zobacz pojedynczy post
stary 08-06-2008, 14:21   #161
<hmm>
Użytkownik Forum

<hmm>'s Avatar

Data dołączenia: 07 05 2008
Lokacja: Bydgoszcz

Świat: Harmonia
Domyślny

@ripper
Nie bardzo rozumiem czego oczekujesz w takim razie od religii „nadążającej za światem”?
Ma się narodzić kolejny „Syn boży”? Uzdrawiać, robić sztuczki, pokazywać w telewizji zamianę wody w wino? Najlepiej jeszcze niech zrobi objazdowy cyrk i objedzie całą ziemię żeby każdy mógł przekonać się na własne oczy?....
Efekt był by taki, że zaszufladkowano go razem z kimś pokroju Davidea Copperfielda, lub okrzyknięto kolejnym guru jakiejś sekty.
Tak samo było by z jakimkolwiek dowodem. Podważono by każdy(tak się zresztą robi cały czas).

Wbijcie sobie do głowy jedno. Jeśli szukacie dowodu by w coś uwierzyć – to zapraszam na studia matematyczne. Tam na wszytko jest dowód. A nie zajmujecie się tematami teologicznymi.

Przez 2 tysiące lat społeczność chrześcijańska rozrosła się do największej religii na świecie. I właśnie najdziwniejsze jest to że większość wyznawców nie ma potrzeby, nie słyszało, ani tym bardziej nie może potwierdzić obecności żadnego dowodu na prawdziwość swojej wiary.

Nie wiem skąd tak wielu „wierzących niepraktykujących”. Może to właśnie skutek tej liberalności tego wyznania, a może takie czasy że aktualnie coraz mniej jest miejsca na zastanowienie się nad sensem i celami czegokolwiek poza zarabianiem kasy.
Sam nie wiem czy jestem „wierzącym niepraktykującym”, ateista, czy może po prostu to mam kryzys wiary.

@down
Liczba członków kościoła rzymskokatolickiego jest faktycznie mniejsza od liczy wyznawców islamu.
Ale oczywiście [edit]chrześcijanie[/edit] to nie tylko "rzyskokatolicy", ale także prawosławie, protestanci i anglikanie.
Chrześcijan jest ~33%, przy ~19% muzeumanach. Więc jest to najwieksza religia.
(przeczytać i zapamiętać do końca życia!)

"And then, something happened. I let go. Lost in oblivion. Dark and silent and complete. I found freedom. Losing all hope was freedom."

Ostatnio edytowany przez <hmm> - 08-06-2008 o 14:45. Powód: Bo za szybko "piepszylem", i się pomyliłem :/
<hmm> jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.