Zobacz pojedynczy post
stary 15-06-2008, 15:50   #48
Nari
Użytkownik Forum

Nari's Avatar

Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

O.o zapowiada się jeden z moich ulubionych tematów na które zwykłem się wypowiadać conajmniaj na stronę a4. Szkoda, że teraz nie mam na to zbytnio czasu :=\.

Wierzę w duchy, demony itp. To znaczy: uważam, że one istnieją w różne sposoby. Są one tak jakby poza naszymi zmysłami, wykraczają po części nasze pojęcie i istnieją dla każdego- nieważne w co wierzy, a w co nie.
Małe wytłumaczenie:

1. Dla ateisty itp.) Chodzi mi o osobę, która nie wierzy w istnienie sił pozaziemskich. Osoby te twierdzą, że nie istnieje nic takiego jak diabełek kuszący ich do złego, czy aniołek, który odciąga od pana D. Jednak mogę udowodnić, że one istnieją:
- kto kusi ateistę, aby zrobił coś złego? on sam, czyt. jego mózg, który wysyła mu bodźce.
/zbieżność z naukami Kościała (oczywiście przypadkowa): on sam- czyli człowiek= 666. 666= diabeł. A kim były kiedyś demony itp.? Aniołami. a kto pomaga odrzucić Ci pokusy? anioł stróż.
Podsumowując istoty pozaziemskie u ludzi nie wierzących to ich myśli, oraz bodźce. Człowiek nigdy nie zrozumie do końca na jakiej podstawie one działają. Pewna metafora jest w tym, że niektórzy twierdzą, że życie na ziemi jest z innej planety.
- pseudo nauki takie jak lewitacja, pirokineza itp.
/ Przykładowi ateiści dzielą się na tych, którzy nie wierzą w nic, oraz na tych, którzy wierzą tylko w człowieka i jego rzekomo naturalną moc ciała, oraz duszy, która spotyka się w miejscach zwanych chakrami (tylko proszę nie wyskakiwać z Naruto- to jest inna bajka).
Tutaj występuje pewna groteska, a mianowicie to, że:
Ludzie dzielą się na tych "wierzących" i niewierzących ( sekciarze mieszani), nie wierzący przypominają wiele niezgodnych ze sobą stron (2 wymieniłem wyżej) i tu groteska: ludzie "wierzący" tak samo! Zbieżność oczywiście przypadkowa.
Troche zboczyłem z tematu. Pseudo nauki. Część ludzi próbuje dowieść tego, że te nauki są fałszywe, a część odwrotnie. Pytanie- po której stronie się ustawić? Nie mogę dowieść na 100% czy to prawda. Jednak ja wierzę, że tak.
2. Dla osób wierzących (nie ważne czy chrześcijanin, Żyd czy Muzułmanin- to wszystko i tak podobne))
- istoty pozaziemskie.
Przedstawiciele głownych religii wierzą w istnienie tych istot, jednak istnieje podziałna tych:
/którzy uznają je za metaforyczne. Wyjaśnienie podobne do 1. pkt.
/ tych, którzy wierzą, że są to istoty autentyczne.
Wiara tych ludzi opiera się na własnych przeżyciach (stanach umysłów), oraz na świadectwie innych ludzi (czy rzeczy- Biblia, Koran itp.). Tutaj istnieje podobne wyjaśnienie to drugiego myślnika pkt.1. Troche rozbuduję:
~ opętania, nawiedzenia, jakieś tam wycia, czy wpływ jakiejś siły na jakiś przedmiot. Ludzie wierzący dzielą się w tym na tych, którzy uważają, że może robić to człowiek i na tych, którzy uważają, że robią to istoty pozaziemskie. Ludzie niewierzący dzielą się na tych, którzy uważają, że może to robić człowiek, człowiek i jakieś tam prawo fizyki, chemii itp., oraz na tych, którzy wierzą w przypadek, oraz w/w prawa. Tych pierwszych wyjaśniłem prędzej, drudzy to zmieszanie wymienionych wyżej, a trzeci zostali wyjaśnieni częśćiowo w 1pkt.

Podsumowując: Wszystkie te aspekty mieszają się w nierozrozumiały dla człowieka sposób (kto rozumie boga? kto rozumie przypadek?- nikt) i żeby wytłumaczyć to wszystko musiałbym napisać książkę (zapewne w wielu tomach). Napisałem to nieużywając fachowych pojęć. W związku z tym, że się to wszystko miesza to, aby wyjaśnić drugie trzeba przekształcić trochę pierwsze. I tak w kółko.

Nari jest offline   Odpowiedz z Cytatem