Zobacz pojedynczy post
stary 17-06-2008, 15:23   #1
shoq
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 14 08 2005
Lokacja: Mordor

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Druid
Poziom mag.: 45
Domyślny Koniec złudzeń! Nadchodzi wybawienie!

Witam.

Piszę ten temat, poirytowany już którymś z kolei tematem, postem czy czymkolwiek innym na temat złego postępowania CipSoftu, złych update'ach, i o wszystkim tego typu.

Jeśli nie zamierzasz przeczytać całego postu, nie komentuj.

1. Zuy CipSoft.

Wielokrotnie spotkałem się z narzekaniem na wyżej wspomnianą firmę, która, jak powszechnie wiadomo, zajmuje się Tibią. Narzekanie na Cipsoft jest na porządku dziennym, wywodzi się ono z, trudno powiedzieć właściwie czego. Prawdopodobnie z ogólnego zamiłowania Polaków do krytykowania czegokolwiek, co nie działa do końca tak, jak by chcieli. Oto, co Cipsoft zrobił "źle":

1.1. Likwidacja starego systemu leczenia (Uhów) i wprowadzenie potionów.
Na nowy system narzekają najczęściej knighci, bo nie mogą się już leczyć za 3/4 hp jednym uhem ( A niby dlaczego mają się tak leczyć? Knighci to nie postacie magiczne, po to mają więcej hp, żeby dłużej wytrzymać atak, a od leczenia przy dużej ilości obrażeń na rundę jest druid.) Narzekają również, chociaż nie w tak duzym stopniu paladyni, oraz druidzi, którzy zarabiali na życie robiąc uhy i sprzedając je po wysokich cenach. Większość druidów jednak zaaprobowała zmiany i cieszą się ulepszonym systemem żywiołów i nowymi czarami, i wcale nie tęskni za uhami. Najmniej w tej kwestii mają do powiedzenia sorcererzy.

1.2. Wprowadzenie hotkeyów.
Przełomowy moment w Tibii. Tibia stała się znacznie łatwiejsza. Miało to na celu uczynienie Aimbotów nieskutecznymi, bo teraz każdy mógł z łatwością trafić ofiarę przy pomocy hotkeya. Narzekają wszyscy, tzn. bez podziałów na profesje. Bardzo kontrowersyjna zmiana, ciężko stwierdzić, czy na lepsze czy gorsze. Z pewnością ułatwienie gry niesie ze sobą większe rzesze graczy, a więc możliwość szybszego zysku.

1.3. Wprowadzenie ograniczeń levelowych do używania run.
Moim zdaniem bardzo słuszne. Zaraz po updacie, mnóstwo noobcharów z 15 mlvlem i drugim charem przychodziło do sklepu i kupowało sd, bo z 1-strzałowego za 375gp zrobiło się 3-strzałowe za 325gp! Z 375gp za jeden strzał teraz płacisz 108gp! Niewyobrażalna obniżka. Mnóstwo niskolevelowych postaci chodziło w grupkach i na@%@#@%ało spokojnych obywateli salwami esdeków. To było co najmniej chore. Ograniczenie levelowe spowodowało, że sd wymaga teraz 45lvl, a nikomu nie chce się zabijać 45 lvl noobcharem. Problem rozwiązany.

2. Zue Update'y
Na update'y narzekają wszyscy. "Tibia schodzi na psy" "Cipsoft niszczy Tibię!" "7.6 była najlepsza!" "Tibia to już nie Tibia, to WoW!".
Taaa... Balansacja profesji, dodawanie nowych terenów, ulepszanie systemu NPC, nowe questy, nowe tutoriale, nowy design, nowe grafiki! Mało wam?! A czego jeszcze chcecie? Cipsoft daje wam wszystko, a wy i tak narzekacie. Tydzień expa x2! Mnóstwo osób narzekało: "Tibia to OTS". Addony, outfity! Nowe czary! Nowe żywioły! Nowe magiczne napoje! MAŁO WAM? Czego jeszcze chcecie? Niczego nie chcecie. Co by nie zrobili, nie podoba się wam. Nic. Przykro mi, z takim podejściem nic was nie zadowoli. Zaraz będziecie pewnie wieszać na mnie psy, ale nie przejmuję się tym. Mam nadzieję że będzie przynajmniej kilka osób, które to zrozumieją.

3. Wszystko dla PACC?
Facc ciągle narzeka, złorzeczy, smędzi itd. Wszystko dla pacc. Wszystko komercha. Tylko kasa się dla nich liczy.

Dlaczego uważasz, że coś Ci się należy, chociaż nie płacisz?

Nie utrzymujesz ich serwerów, lokalu ani nic. Oni też muszą jeść, spać i gdzieś mieszkać, oni w ten sposób pracują. Czemu mają nie brać pieniędzy za swoją pracę? A może mają pracować oprócz tego gdzieś indziej, najlepiej na 8 etatów, i wykładać własne pieniądze, żeby zadowolić bandę nastolatków, która i tak na nich wiesza psy? Mało kusząca propozycja. (I żeby nie było - mam facc.)
Wszystko jest robione pod PACC, wszystko nastawione jest na zysk. Nic w tym dziwnego - cały dzisiejszy świat nastawiony jest na zysk. Dlaczego Cipsoft miałby być fundacją charytatywną? I to jeszcze nie dla potrzebujących, tylko dla bandy ludzi, którzy nie potrafią docenić ich pracy? Twoi rodzice też pracują, żeby mieć pieniądze, również po to, żebyś miał komputer, internet i swoją cholerną Tibię, ale jakoś nie wyrzucasz im, że nie pracują za darmo. (Może Twoi rodzice nie pracują, może to nie Twoi rodzice, może im mimo wszystko wyrzucasz, że nie pracują za darmo - uwierz mi, nie interesuje mnie to.) Pracują, starają się, uczyli się tego długo, więc czemu nie mieliby za to brać pieniędzy? Może po to, żebyś Ty nie musiał wydawać swojej własnej, ciężko otrzymanej (lub zarobionej, nie wnikam) kasy? Jak już napisałem, mało kusząca propozycja.

4. Tibia 7.6
Najlepsza wersja Tibii, według większości graczy, a także według mnie. Były już propozycje, żeby wrócić do starej Tibii. Oczywiście to bez sensu i nieosiągalne, to tak jakby stwierdzić, że 3 lata pracy (4?) były na marne. Były również propozycje, aby utworzyć serwer, na którym będzie Tibia 7.6. Również mało genialny pomysł. Stworzą jeden serwer, a tam będzie chciało wbić przynajmniej 50% graczy. Wyobrażacie sobie? Ten serwer byłby więcej niż pełny. Ktoś mądry powie: to zróbmy drugi! I trzeci, czwarty, piąty, ile będzie trzeba! Ten plan ma tylko jeden słaby punkt. Nie starczyłyby 2, 3, 4 czy nawet 5 serwerów 7.6. Takich serwerów musiałoby powstać tyle, że przyćmiłyby Tibię 8.11. A to prawie tak, jakby zmienić całą grę do 7.6, a więc wyrzucenie w błoto 3 lat pracy. Niewykonalne. Ci, którzy jeszcze wierzycie, że dostaniecie Tibię 7.6 spowrotem, grubo się mylicie.

5. Tibia będzie całkowicie płatna.
Pojawiają się takie opinie, są najczęściej bardzo gorzkim lamentem pod tytułem "wszystko dla PACC!". To oczywiście bzdura. Bezpłatność Tibii jest jedyną solidną zaletą tej pikselowatej gry. (Bo chyba nie grafika, efekty świetlne czy dźwięk ) Poza tym, kupienie PACC nie sprowadza się tylko do tego, że można wykorzystać grę w pełni. Płacisz też za to, że jesteś "lepszy" od tych, którzy płatnego konta nie posiadają. Ot, taka zagrywka nieco psychologiczna, ale przecież jakże skuteczna.

Na razie tyle. Jak będziecie chcieli, żebym coś jeszcze opisał, to piszcie w komentarzach Jakby coś mi wpadło jeszcze do głowy, to będę edytować temat. Mam nadzieję, że przynajmniej niektórzy coś zrozumieją.

Pozdro.
Kup.Se.Musk
Dzisiaj, 09:12 >

Ostatnio edytowany przez shoq - 17-06-2008 o 15:25.
shoq jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.