Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Arcan
Niestety nie będę miał dostępu do odpowiednich materiałow, tylko do tego co da się znaleźć w lesie,[...]
|
Jako, iż mieszkam na obrzeżach miasta i mam dobry dostęp do lasy, więc swego czasu zajmowałem się takimi projektami jak między innymi szałasy, domki na drzewach i ziemi.
Planujesz ewentualną wycinkę mniejszych drzew (z przeznaczeniem na konstrukcje), czy tylko chcesz się oprzeć na tym co znajdziesz?
Radziłbym ci zabrać łopatę ponieważ kopanie gołymi rękoma może się okazać zgubnym pomysłem, a także młotek mimo, iż nie będziesz używać gwoździ, ale zawsze coś wymaga poprawienia czego gołą ręką nie zrobisz.
Co do konstrukcji ścian to pomysł Arnisan nie jest zły, lecz przydały by się tam jeszcze skośne belki (gałęzie) i to w zupełności wystarczy.
Dach musi być koniecznie skośny (dwu lub czterospadowy), a także potrzebna jest belka na środku szałasu podtrzymująca dach.
Jak przymocować folie do dachu? Bardzo proste najlepiej po ułożeniu foli, przy belkach składających się na konstrukcje dachu wypalić małe dziurki, aby można było ją przywiązać. W końcowym etapie przydałoby się też położyć parę gałęzi na dach, nie tylko w celach estetycznych, ale także dla obciążenia go, aby nie został porwany przez wiatr.
To chyba wszystko, jeśli masz jeszcze jakieś pytania wal śmiało.