Od razu mówię - nie ma foty, ale chcę coś uświadomić nupkom, którzy piszą jakies naaab texty typu: "Palkom ciągle dodają, oni nigdzie nie mają waste, knightom powinni dodać jakies bronie z atak 60 bo za słaby jest."
Nie czytać, jeśli ma się problemy z nerwami/cierpliwością/wytrzymywaniem tzw. "Spamu"
Nie musisz czytać.
Zaczynamy...
Popieram całkowicie... no może nie całkowicie bo nie zgodzę się z tym, że ek jest najsłabszą profesją... znaczy sie jest słaby, i owszem, ale wcale nie musi miec większego waste od palka, przeciwnie.
Dla przykładu, ostatnio skoczyłem (122rp) z kumplem (140ek) 4fun na Nightmare'y (nie wyśmiewajcie, że w dwójke na tych lvlach, ale nie szliśmy tam dla expa/zysku) i zebrać sobie przy okazji esencje na Demon Huntera. Kumpel na początku walił z SoVa (ma 89 sword fighting), a ja z Power bolców + exori san(wtedy 97 distance fighting). On średnio otrzymywał po 300-800 expa za mare, ja około 1200-1800. Pózniej przerzucił się na Avengera. Tutaj zonk... praktycznie co chwile hity 300+ zdarzało się nie raz, że otrzymał za markę więcej expa niż ja (przypominam, że ja cały czas kombo pb+san). Ogółem zwykle exp szedł po połowę. Wniosek? Hmmm... chyba nie musze porównywac waste... Kina leczy się Exurką niewiele gorzej od palka, przy czym ma więcej hp, przez co ewentualne kombosy od stworków może "nadrobić leczeniem" przez okresy bez hitów, jeśli wiecie o co mi chodzi. Palek na moim lvlu i skillach nawet bez bloczenia musi wydawać sporo many, żeby choć trochę dorównać siłą kinie (nie licząc assassin starów z którymi prawie wszędzie waste

). Kiedyś kina to była profesja stworzona do huntów w grupie. Teraz CipSoft ciągle dodaje nowe bronie i ulepsza ich ofensywe...
Sugestie? Na prawdę ucieszyłbym się gdyby dali różne takie bajery dla Kiny typu: Shield, +5 do shieldingu, -15 do melee
Wzmocniłoby to "magię" grupowych huntów, a uniemożliwiało uproszczenie expienia.
Inny przykład. Demce... od dość niedawna chodzę na nie bez kiny (oczywiście nie mówię teraz o solowaniu, np up/down, co ubóstwiam, bo to wkońcu domena palka ^^). Jak? Palek 100+ (ja) block+shoot, Druid sio+shoot.
Świetny team na demce. Dobry zysk. Po prostu coraz mniej sie palkom opłaca chodzić z Knightami na hunty... wtf?
Dobra to tyle ile mam do powiedzenia o kinie. Teraz troche o sile palka solo...
Po pierwsze. Palek to profesja stworzona do solowania mocnych stworków, gdyż mają do tego pewne możliwości, narazie nie mówimy o waste. Co w tym złego? I tak zawsze praktycznie z takich huntów palek ma waste.
Ogółem rzecz biorąc Paladyn w Tibii to profesja
4 FUN.
Po drugie... skille - tutaj kieruję to głównie do knightów.
Jak powszechnie wiadomo, palkom Distance leci trochę szybciej niż kinie melee. Pomyślcie teraz co z tego palek ma... Myślicie, że palek z 90 dist jest taki silny, i ma mniejszy waste niż kina z 90 melee z w miare dobrą bronią? Błąd... Kin kupuje (lub po prostu robi questa/zdobywa) jakiegoś Avengera/Arcana/cokolwiek co ma dobry atak za 100-500k, zależnie od świata. wtedy porównać 100 Kina z taką bronią i 90 skillem do 100 palka z 90 skillem... Palek będzie hitał lepiej w zasadzie tylko z Assów, które nie są tanie, i zaledwie po kilku długich huntach zapłaci za nie więcej niż Kina za jakiegoś Arcane staffa którego ma na zawsze. Co z tego, że palek ucieka i wali na dystans, skoro 90% stworków i tak walnie z ataku dystansowego/magii niewiele gorzej niż w kine z dodatkiem melee.
Dobra.. trochę już gubie wątek, ale mam nadzieję, że troszke przybliżyłem grę palkiem. Palek musi być w miarę silny, by nadal mógł robić swoją powinność

Ale i tak 1 bym pogorszył... wzrost Shieldingu. To troche głupie, że mogę bloczyć tak samo dobrze 99% stworków co kina, czasami nawet lepiej. Po prostu Cip soft oddalił knighta od huntów - bloczenia... teraz knight najlepiej sprawuje się w pg i expieniu... A palek na odwrót.
Sorry za brak fotki, przepraszam także tych, którym czytanie nie wychodzi i/lub sprawia problemy. Nie musiałeś/aś tego czytać! Cóż - spam ale nie jest wysiłkiem zmarnować 5 sekund na przewinięcie strony w dół.
EDIT: Chciałbym dodać, że kocham grę palkiem i jest to profesja którą nie przestanę grac nawet jeśli jedyną bronią zostałyby kamyki

Nic dodać nic ująć, ale oczywiście nie gardzę klimatycznymi zmianami. Nie lubię tylko dzieci, którym się wydaje że palek nie ma waste + ma najlepsze hity (no i najtańsze) BZDURY!
Pozdrawiam,
Ave