Zgadzam się z Autorem w kwestii chamstwa ze strony Polaków. Szczerze to wolę pomóc czasem komuś z innego kraju niż Polakowi. Mamy już chyba taką narodową cechę, że musimy ciągle narzekać, a już wbicie komuś przysłowiowego "noża w plecy" bywa dla noobów szczytem osiągnięć w Tibii.
Co do zarabiania to tak jak ktoś napisał "biznes to biznes". Natomiast inny użytkownik nazwał noobem za "plz free items" - myślę, że to nie noob ani nie newbie (choć to bardziej pasuje), a jedynie zwykły żebrak

.
Co do samych określeń do znaczeń słów
noob i
newbie to wydaje mi się, że w końcu trzeba by jakoś konkretnie i precyzyjnie zdefiniować. Moja propozycja definicji jest taka:
NOOB - Zamierzone działanie gracza, mające na celu zaszkodzenie oraz utrudnianie gry na szkodę innych graczy.
NEWBIE - Początkujący gracz, nie znający podstawowych i elementarnych zasad gry. Często popełnia błędy przez nieznajomość regulaminu gry oraz niepisanych zasad Tibii. Często mylony jako noob
Myślę, że można by to zawrzeć w takiej formie i nie ma się rozpisywać. Oczywiście to tylko moja propozycja, ale jak znam życie i pewnie Autor też mnie poprze, to zaraz będą narzekania