a więc sytuacja tak sie prezentuje:
Najwięcej ludu jest na lv 30- z tego co zauważyłem.
Jakiś czas temu tzn mniej więcej we wrześniu-październiku 2004 jak robiłem druida rook nie był przepełniony.
Czołówka niemalże cała należy do gildi rządzącej - Unit
Rzadko teraz jest spotykane żeby lurowali np arcana pod dp i huntowali każdą osobe która go zawali <mmm w sumie Unit w roli pa już występuje coraz rzadziej chociaż... pacca nie mam nie powiem jak wygląda to na edron>
PK - Najczęściej afk killerzy, można znależć też pk na expowiskach dla low lv ale to sie zdarza coraz rzadziej.
Uprzejmość - umiarkowana, nałatwiej nawiązać jakiś kontakt według mnie w Ab'Dendriel.
Narodowości - 1 Amerykanin (lol) niedużo Meksykańczyków, Kilku - góra kilkunastu Kanadyjczyków, Brazylijczyków full w carlin, praktycznie zawsze spotykamy ich w godzinach 22:00-10:00 CET Polaków w miare, najłatwiej spotkać ich w Polski dzień w Ab'Dendriel. Szwedów... no całkiem całkiem mniej więcej tyle co Polaków - tak myśle, lepiej ich nie tycać bo całkiem spora ich liczba ma ziomków hi-lv. Pozatym mało brytyjczyków, Niemca w ogóle na oczy nie widziałem O_o gra troche hiszpanów - więcej niż kanadyjczyków ale chyba jednak mniej niż Polaków.
Nooby: przeważnie polacy i brazylijczycy. Nie raz jak mamy Polskie imie (np. Słodka czarodziejka - nie wiem czy takie imie istnieje ale wkońcu przykład

) polacy nas sie pytają: pl? eh... wszystkie witryny internetowe na trade channel są hackujące, raz w życiu widziałem strone z końcówką: -.br. Jak z czegoś okradnie nas low-lv z reguły 10 i mniejsze to możemy taką osobe Pocałować w cztery litery gdyż to jest najprawdopodobniej jego thief-char. Bardzo dużo nawet low lv ma kontakty z mid-hi lv :S więc trzeba też uważać.
Mid-Hi lv: Z reguły huntują nas nawet jak zabiliśmy ich qmpla w obronie. Czasami sie zdarza że gdy udowodnimy wine takowa osoba daje nam spokój ale odradzam liczyć na to. Za przeskrobanie dla takiej osoby płacimy z reguły 5-10k. Nie liczcie na uprzejmość po hacku - chyba że od bardzo dobrych qmpli. Wojna sie skończyła jakiś czas temu - przegrała gildia fearless

.
Zdarza sie iż średni - wysoki level nam pomoże gdy spotkamy pk.
Styl pk: jak chyba na wszystkich serverach - chcą zabić za nic a jak przyjdzie co do czego to zwalają na nas że coś im ukradliśmy. Wrabianie w kradzieże tu raczej żadko występuje (coś w stylu położe przy tobie k-axe potem go zabiore i mówie że mi go ukradłeś). Odradzam wchodzenie do party nie znanej bliżej nam osoby.
Looty - Kradną jak sie da. Najbardziej trzeba uważać tuż pod dp.
Miss clicki (mimo zabezpieczenia czasem sie zdarzają) - tutaj lepiej zabezpieczenia w ogóle nie wyłączać, praktycznie każdy miss click low lv kończy sie dedem. Atak red skulla/white skulla kończy sie najczęściej jak w przypadku miss clicku tyle że dedem od osoby na którą clickneliśmy.
Atakuje nas PK - rzekłbym że ZAWSZE low lv blokują nam dp żebyśmy tylko nie weszli. Tak samo w przypadku zlurowania arcanista do ab - ale wtedy do dp najlepiej wchodzić od podziemi i mostu.
Parady z red/white skullem - jako tako przy ziomkach nas nie atakują, Unit ostatnio też coś takowych ludzi nie zabija (no przynajmniej część) jak ktoś nas zaatakuje dp blokuje sie momentalnie. Najlepiej chodzić przy ziomkach mid-hi lv. Podsumuwując: lepiej siedzieć w dp z redem a z white na jakimś przytułku.
Ceny - niskie:
D-hammer: 2-2.5k
FS: 10-12k
C-Shield: 10-12k
K-Armor: 8-10k
Platinum Amulet: 8k
K-Legs: nie wiem :S jeszcze nie kupywałem.
GS: 20-30k (bardzo duże żróżnicowanie - odradzam kupywać powyżej 25k gdyż jest to normalne wyłudzanie pieniędzy)
P-Set: 1.5-2k (P-Arm: 500-800gp P-Legs 800gp-1k = max 1.8k - różnica za cały p-set w maksymalnej cenie wynika tego iż kupujemy wszystko naraz

)
Uhy: 2.5k
SD: 4.5k
Hmm: 1-1.2k
GFB: 2.5k
Pacce można qpywać teraz po 100k z reguły od... albo nie będe pisał bo ostrzeżenie mi dadzą

w każdym bądź razie lepiej nie qpywać za kase w tibii.
Ceny reszty itemków patrzciee w dziale na forum

<tu już sami poszukajcie

>
GM: pojawiają sie tu tak często jak pada z demona eplate (Magic plate armor)
Co do skilli i mlv... ostatnio nie zabijają za to że wyprzedziliśmy kogoś ale to może temu bo nikt nie wyprzedził tych osób z 1 miejscami w rankingu...
Najwyższe levele to:
Chris Basso - 111 (Prawie zawsze kupuje Uh)
Zeros De'Hero - 110 (Taaa... ci co oglądali filmik jak miał 99lv wiedzią o co chodzi

)
Vateriel - 109 (tu to różnie bywa... z reguły dobije level, straci, dobije dwa i straci jeden... jakoś dziwnie mu to idzie ^^)
Kiedyś tu grał takowy gość Gastoom który miał 92 lv - To był prawdziwy power abouser ale już możecie sie go nie obawiać gdyż teraz ma level 12 (z tego co ostatnio go widziałem

)
mmmmm... to by było na tyle. Myśle iż powyższe informacje są wyczerpujące
Z góry chiałbym przeprosić za charakter sktórów np:
Zamiast kupić pisałem gdzieś qpic ale sobie dopiero niedawno przypomniałem iż tak pisać nie można :S.
Dziękuje tym co poświęcili te 5 minut aby to przeczytać.
Podsumowanie: Da sie grać na serverze lecz na każdym kroku trzeba uważać by ktoś nie zrobił nas w konia. Najłatwiejszym sposobem na protekcje jest nieustanne sprzedawanie runek mid-hi levelom np uhy, sd, hmm... nałatwiej otrzymać ją za te 2 pierwsze
P.S. Nie wierzcie wyższym levelom (mam tu na myśli 30 i w góre) w coś w stylu: "pomoge ci zrobić desert questa". Jeżeli ktoś obcy z nami idzie najlepiej żeby miał góra 25lv. dobrze jest jak 3 na 4 osoby w tym queście są naszymi kolegami. Zresztą spora część osób wie że na desercie łatwo spotkać pk ^^
P.S.2.: bądzcie wyrozumiali co do moich błedów ortograficznych / stylistycznych. jest teraz 3:51 z rana :S Jeżeli ktoś jakiś zobaczy proszę o pm