Zobacz pojedynczy post
stary 02-07-2008, 13:38   #16
Rybzor
CS Tibia.pl Team

Rybzor's Avatar

Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 1

Stan: Początkujący
Adres Jabbera do Rybzor
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Verte Pokaż post
Jeśli chodzi o listę dedów-tak samo.
Strona pamięta wszystkie dedy oraz zabójstwa (!) KAŻDEJ (nie tylko tych w top 300) postaci od 2006 roku.
WPisując nick danego gracza jesteś w stanie stwierdzić kogo zabił np. 2 lata temu.
Tak jak powiedziałem - kwestia odpowiedniego algorytmu

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Verte Pokaż post
Ryba, niestety muszę się z Tobą nie zgodzić.
Pewna strona za opłatą poprzez sms, w ciągu kilku minut jest w stanie sprawdzić WSZYSTKIE postacie którymi regularnie gra jeden Player.
Podczas Wojny na moim serwie niejednokrotnie używaliśmy tej opcji, rzadko zdarzało się, aby na liście nicków pojawił się jakiś nieprawidłowy typ.
Ok, pomijając fakt, że mogę się mylić i napisałem tylko swoje zdanie, zastanówmy się nad działaniem tej strony (bo autor pytał, czy po IP można sprawdzić ukryte postacie - a na tej zasadzie raczej to nie działa )

Na początku nasuwa się pytanie: skąd wiesz, że są to WSZYSTKIE postacie? No takiej pewności nie ma. Oczywiście można to sprawdzić - zakładając chara, ustawiając go na hidden BEZ LOGOWANIA SIĘ i wysłać tego smsa. Teraz zastanówmy się nad ewentualnym działaniem tej witryny od strony technicznej. Wiadomo, że strona pobiera dane wyświetlane na Tibia.com i zapisuje sobie je do swojej bazy (od 2006 roku jak przeczytałem). Więc działanie mogło by być następujące - ktoś się loguje, sprawdza jego listę widocznych postaci i przypisuje je do danego rekordu, czy coś. Oczywiście, nasuwa się pytanie: "ale jak to, skoro ja widzę postacie, a on ma je ukryte!". Oczywiście, możliwe jest, że ktoś założył postać, zalogował się do Tibii (jeszcze nie ukrył tamtej postaci), ale algorytm zdążył pobrać dane z Tibia.com i przypisać je do danego klienta (że ma tam te ukryte postacie). No i IMHO tak to może działać, co za tym idzie, nie jest to IDEALNA metoda. Wielu graczy zakładając postać w 2006 roku, dopiero po roku, po pół roku, albo na okoliczność wojny pomyślała, aby ją ukryć. W ten czas algorytm zdążył pobrać już dane jego postaci na koncie... Pomijam kwestia kojarzenia postaci z innymi postaciami na acc, to już trochę złożone i wymaga "logiki informatycznej"

Dlatego też napisałem, że aby się upewnić, trzeba by założyć nową postać, zrobić ją od razu ukrytą, potem się zalogować na jakąś inną postać i sprawdzić, czy wyświetli tą ledwo założoną (daje 70% szans, że nie).

Ostatnio edytowany przez Rybzor - 02-07-2008 o 13:41.
Rybzor jest offline   Odpowiedz z Cytatem