Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Verte
Jeśli chodzi o listę dedów-tak samo.
Strona pamięta wszystkie dedy oraz zabójstwa (!) KAŻDEJ (nie tylko tych w top 300) postaci od 2006 roku.
WPisując nick danego gracza jesteś w stanie stwierdzić kogo zabił np. 2 lata temu.
|
Tak jak powiedziałem - kwestia odpowiedniego algorytmu
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Verte
Ryba, niestety muszę się z Tobą nie zgodzić.
Pewna strona za opłatą poprzez sms, w ciągu kilku minut jest w stanie sprawdzić WSZYSTKIE postacie którymi regularnie gra jeden Player.
Podczas Wojny na moim serwie niejednokrotnie używaliśmy tej opcji, rzadko zdarzało się, aby na liście nicków pojawił się jakiś nieprawidłowy typ.
|
Ok, pomijając fakt, że mogę się mylić i napisałem tylko swoje zdanie, zastanówmy się nad działaniem tej strony (bo autor pytał, czy po IP można sprawdzić ukryte postacie - a na tej zasadzie raczej to nie działa

)
Na początku nasuwa się pytanie: skąd wiesz, że są to WSZYSTKIE postacie? No takiej pewności nie ma. Oczywiście można to sprawdzić - zakładając chara, ustawiając go na hidden BEZ LOGOWANIA SIĘ i wysłać tego smsa. Teraz zastanówmy się nad ewentualnym działaniem tej witryny od strony technicznej. Wiadomo, że strona pobiera dane wyświetlane na Tibia.com i zapisuje sobie je do swojej bazy (od 2006 roku jak przeczytałem). Więc działanie mogło by być następujące - ktoś się loguje, sprawdza jego listę widocznych postaci i przypisuje je do danego rekordu, czy coś. Oczywiście, nasuwa się pytanie: "ale jak to, skoro ja widzę postacie, a on ma je ukryte!". Oczywiście, możliwe jest, że ktoś założył postać, zalogował się do Tibii (jeszcze nie ukrył tamtej postaci), ale algorytm zdążył pobrać dane z Tibia.com i przypisać je do danego klienta (że ma tam te ukryte postacie). No i IMHO tak to może działać, co za tym idzie, nie jest to IDEALNA metoda. Wielu graczy zakładając postać w 2006 roku, dopiero po roku, po pół roku, albo na okoliczność wojny pomyślała, aby ją ukryć. W ten czas algorytm zdążył pobrać już dane jego postaci na koncie... Pomijam kwestia kojarzenia postaci z innymi postaciami na acc, to już trochę złożone i wymaga "logiki informatycznej"
Dlatego też napisałem, że aby się upewnić, trzeba by założyć nową postać, zrobić ją od razu ukrytą, potem się zalogować na jakąś inną postać i sprawdzić, czy wyświetli tą ledwo założoną (daje 70% szans, że nie).