Cóż. Okiem Rookstayera - update pogarsza Tibię znacznie. Okiem zwykłego gracza - update Tibię polepsza. Dlaczego? Już spieszę z wyjaśnieniami:
Okiem Rookstayera:
Rookgaard upada. Kolekcje ciastek i mleka były znaczne. Zbierało się to długo, kupowało za niebotyczne ceny. A teraz po prostu można sobie kupić... i to za piekielnie niskie ceny.
Trade jednak w pewnym stopniu to rekompensuje. Nareszcie będę mógł sprzedawać przedmioty bez przepychania się z ludźmi, próbującymi ciągle wypchnąć mnie z kolejki, bo "oni tylko jeden item".
Samouczek - no cóż. I dobrze i źle. Dobrze, bo pomoże nowym graczom i wreszcie nie będą oni zawracać mi głowy pytaniami typu "A jak kupić tę zapałkę i jej użyć?". Ale również pomogą one nowym Rookstayerom powstać, bo Rookgaard będzie prosty do opanowania.
Reszta update mnie nie dotyczy. Chyba, że nowe przedmioty i potwory zawitają na Rookgaard. Oczywiście karaluchów nie liczę, bo pożytku z nich dla mnie żadnego.
Okiem przeciętnego gracza:
Samouczek: Super! Tyle się nauczę, a nikogo nie będę musiał pytać! I uniknę kąśliwych uwag typu "po cholerę grasz skoro nie wiesz, że...?"
Wyspa Przeznaczenia: Ekstra! Dowiem się sporo o profesjach i dostanę ekwipunek... chwila. Ekwipunek za darmo? To trochę za bardzo ułatwia grę, czyż nie? A zresztą, to i tak niewiele, a pomoże zaoszczędzić kasy na nowe przedmioty. Ten tysiąc (plus minus) to przecież nie tak wiele, a na początku mi się przyda. A przedmioty też jakieś niebiańskie nie są - ot standardzik. Przynajmniej spadnie ilość nowych robionych w trąbę na Plate Armorach itp.
Potwory: Brzmi ciekawie. Żywiołaki zaczynają się kompletować, poza tym nowe potwory to i nowe wyzwania. Co prawda większość z nich będzie pewnie dostępna dla graczy z PACC, ale cóż, taka kolej rzeczy. Płacą, to i mają.
Przedmioty: Więcej zbroi = więcej możliwości. Ceny pewnie będą spore, ale potem spadną. A niektóre z tych rzeczy ładnie wyglądają w domu chociażby.
Questy: Po trzykroć TAK! Nowe zadania to więcej zabawy! Co prawda większość pewnie i tak dostanie się graczom z PACC, ale to norma. W końcu dzięki PACC finansują się prace nad Tibią.
Outfit: Cóż, jak zwykle coś dla PACC. Mogliby oddać kilka ze starych outfitów graczom z darmowymi kontami. Wiem, że to PACCowcy finansują grę, ale co za dużo to niezdrowo.
Okiem moim:
Cóż. Jako Rookstayer ubolewam nad faktem utraty mleka i ciastek jako rare. CipSoft wyraźnie chce się pozbyć Rookstayerów. Co my im przeszkadzamy? Przecież też kupujemy PACC, a głównie o to im od kilku ostatnich update chodzi.
Nowe potwory brzmią ciekawie. Od dawna mi brakowało żywiołaków energii. Poza tym, więcej potworów = nowe expowiska, co oznacza, że przynajmniej częściowo zwolnią się stare. A to plus.
Nowe przedmioty - cóż. Większość z nich będzie dostępna tylko z potworów przesiadujących na części PACCowej, ale kupić może je każdy. To jedyny aspekt gry, w którym gracze są równi.
Przedmioty vol. 2 - no, nareszcie paladyni przestają być ignorowani. Wreszcie mogą się rozwijać inaczej niż bow/crossbow i umiejętność Distance fighting. Oczywiście chodzi mi tu o tzw. "normalnych" łuczników, nie zaś o takich biegających ze shurikenami itp. Po prostu nie każdego stać na ciągłe dokupowanie gwiazdek/noży, a strzały można robić samemu.
Questy - Gildia złodziei brzmi zastanawiająco. Zadania typu "wykradnij to i przynieś" mogą być ciekawe. O ile nie zrobią z nich typowego questu "zatłucz, znajdź, przynieś", wtedy pozostaje otoczka fabularna... i o ile nie dadzą tego tylko dla PACC. Bo to już byłaby lekka przesada.
Outfit: Jako gracz z rodziny tzw. "za biedni, by kupić PACC" średnio się tym interesuję, pozostawię więc bez komentarza sam outfit. Ale CipSoft mógłby oddać część starszych, "nudniejszych" outfitów graczom darmowym. Add-ony pominę, bo to byłoby za dużo naraz.
Wszelkim narzekaczom radzę przeczytać opis ustami typowego, szarego gracza. Zanim zaczniecie krytykować, pomyślcie o tym, co pożytecznego może to spowodować.
@down
Nie sądzę. Jak CipSoft uzna za stosowne stworzyć nowe serwery - stworzy i da znać.
@2down
To, że nie chce być zabijany = noob? Pomyśl zanim napiszesz, "normalny graczu". I/lub zapoznaj się z definicją słowa "Noob".
Ostatnio edytowany przez Dark Alphadron - 07-07-2008 o 16:01.
|