Wydaje mi się, że to jest tak:
Po wyjściu z rooka najlepiej ma sorc i druid, ponieważ mają odrazu bronie magiczne i wbijają się za kązdym uderzeniem, dlategoż oni na początku zarabiają najwięcej, lecz również dużo pieniędzy potrzebują (manasy chociażby). Knight ma wtedy na początku słabą broń i małe skille, więc skillować musi dużo, a co za tym idzie kasy nei zarabia. Najogrzej ma na początku paladyn. Speary mają 25 ataku, to prawda, lecz ma to plusi i minusy. W słabe potwory wbija się dość mocno, a w silne słabo, a ze spearó trudno jest skillować bo słabe potwory zabija, a silne zabiją palka

, więc musi ciułać kasę na kamyki. W średnim etapie gry profesje są mniej więcej wyrównane, lecz w późnych etapach gry różnie bywa. Paladyn wydaje się najsilniejsz, bo duże skille + atak na dystans = profesja doskonała, lecz to nie prawda. Paladyn musi wydawać dużo kasy na potionki, speary / bolty / arrowy co za tym idzie ma duże waste. Następny jest chyba sorc - dużo manasków, dużo spellów i wydaje się silny, ale co za tym idzie też ma duże waste. Druid mniejwięcej jest jak sorc. Knight zaś nie ma chyba takiego waste jak inne profesje, lecz zarabia też mało i wolno bije level.
Więc nie ma najsilniejszych profesji i ich odwrotności.
Uwaga! Wyjaśnienie może być nie prawidłowe, z powodu mojej znajomości gry (nigdy nie miałem bardzo dużych leveli (max 39), więć wiem tylko z opowieści).
@Down:
A speary to może za darmo są, co? Poza tym potiony, mana potiony (oczywiście jeśli chce intensywnie expić).