@2up
To zależy, jaki styl walki ci bardziej odpowiada. Mogę ci rozpisać klasy, jak chcesz.
-nazwa klasy - rola postaci w drużynie (drzewko, w jakie należy 'ładować', by taką rolę pełnić)
-Warrior - tank* (protection) lub dps* (fury)
-Paladin - tank (protection), healer* (holy) lub dps (retribution)
-Druid - tank (feral - bear form), healer (restoration) lub dps (feral - cat form, lub balance - moonkin form)
-Shaman - support*/healer (restoration) lub dps (enhancement - melee, elemental - magic)
-Priest - healer (holy) lub dps (shadow)
-Mage - lekki support (arcane - buffy, woda+jedzenie), dps (fire, frost, arcane)
-Warlock - swp* (demonology), dps (affliction - doty*, destruction - czysty dps)
-Rogue - dps
-Hunter - swp, dps
I teraz legenda:
-tank - osoba 'blokująca' moby(potwory) - stara się, aby wszystkie potwory atakowały właśnie jego, przyjmuje na siebie wszystkie obrażenia
-dps (damage per second) - tak się mówi na osoby, które zadają obrażenia w drużynie
-healer - osoba lecząca. swoją uwagę skupia głównie na tanku i stara się, by on nie padł - inaczej potwory zaatakują innych i całe party padnie
-support - osoba, która w jakiś sposób pomaga drużynie, wspiera ją - takim supportem jest np. shaman, który stawia różne totemy(np. zwiększające obrażenia, jakie zadają członkowie drużyny, przyspieszające regenerację many itp), bądź mag, który tworzy wodę i jedzenie dla drużyny, buffuje ją
-swp (solo with pet) - czyli klasa, która ma swojego peta/summona (zwierzaka/przywołańca) - taki towarzysz zazwyczaj blokuje swojemu 'panu' potwory(czyli pełni rolę 'tanka'), a on stoi z tyłu i zadaje mobkom obrażenia.
-dot (damage over time) - klątwy, które zadają x obrażeń w ciągu x sekund - posiada je głównie warlock
Wybór jest ogromny, jak widać. To od ciebie zależy, jaką rolę chcesz pełnić w drużynie. Poczytaj sobie jeszcze o klasach na
tej stronie. Mam nadzieję, że pomogłem :D