Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Khalan Blitzhammer
Prawdę mówiąc to piłem do "niepytania o zdanie". Ale spróbuję coś zaimprowizować, jak tylko podasz mi źródło, wg którego te parę komórek to już człowiek. Bo definicja SJP jakoś ani trochę mi do tego obrazu nie pasuje...
|
Do tej definicji nie pasuje ani noworodek ani niemowlak, ale chyba nie zaprzeczysz, ze to tez czlowiek? Organizm ludzki przechodzi przez rozne fazy rozwoju, ale to od poczatku jest czlowiek, a nie ryba czy ameba.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nari
Co Ty wiesz o życiu? Dojrzałości nie osiągniesz sam od siebie. Trzeba nauczyć się składników, takich jak zrozumienie, poczucie odpowiedzialności, czy potrzeby ochrony mienia osobistego. Jedyne co przychodzi z czasem to zrozumienie. Wierz mi- po pewnym czasie jest już BARDZO mało rzeczy, które dostaje się za darmo. Jeszcze mniej tych, które same przychodzą.
Firma a dom to dwie różne bajki? Śmieszne. Prawdopodobnie masz tyle doświadczenia w tej sprawie co roboty dorywcze, oraz obserwacje. Nie martw się- ja też. I zapewne wielu innych ludzi. Też tak uważałem dopóki nie przyjrzałem się ludziom sukcesu, tzn. bogatym ludziom. Dlaczego mają tyle pieniędzy? Bo zrobili rzeczy, których nie zrobiłby normalny, przeciętny człowiek. Przeciętny człowiek nie rzuciłby studiów i nie zacząłby pisać Windowsa (chyba tak z tym było), przeciętny człowiek nie rzuciłby alkoholu i nie zacząłby ciężko pracować na kapitał. A ci nie przeciętni to robią. Dlaczego? Bo NAUCZYLI się dojrzałości. Wiedzą, że nie dostaną nic. Nauczyło ich to życie, rodzice, czy wpływ otoczenia. A Ty prawdopodobnie byś stał i czekał aż przyjdzie do Ciebie dojrzałość. Przepraszam jeśli się mylę.
|
Naczyc mozna sie odpowiedzialnosci. Dojrzalosc psychiczna i fizyczna po prostu sie osiaga, zycie czesto zmusza, by ta psychiczna dojrzalosc odsiagnac wczesniej, ale tego sie nie nauczysz, jak informacji z ksiazki. Jeden osiagnie dojrzalosc psychiczna w wiek 16 lat, chociaz niczego mu nie brakowalo w domu, a inny w wieku 30 lat bedzie nie dojrzaly.
O prowadzeniu firmy wiem niezby wiele, ale zapewne wiecej niz przecietny 18 latek, z racji tego, ze moi rodzice przez ostatnie kilkanascie lat prowadza przedsiebiorstwa. I przez cale moje zycie umacnialem sie w przekonaniu, ze prowadzenie domu, a firmy ma niewiele wspolnego. Czesto osoby zaniedbujace dom odnosza sukcesy w biznesie i rownie czesto wzorowi gospodarze/gospodynie nie potrafia sobie poradzic w przedsiebiorstwie.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nari
Nie jestem przeciwnikiem aborcji tylko ze względu na nienarodzone dzieci. Mi zawsze chodziło o coś więcej. Tak samo z karą śmierci.
|
Chetnie poslucham czym usprawiedliwisz morderstwo na niewinnym czlowieku