O co chodzi?
Roger Federer najlepszy tenisista w historii światowego tenisa. Na przełomie 10 lat swojej zawodowej kariery nie zdobył tylko 4 turniejów(Roland Garros, Monte Carlo Masters, Rome Masters i Paris Masters). Od 235 tygodni 1 w rankingu ATP (najdłużej w historii).Wygrał 55 turniejów. 5-krotny mistrz Wimbledonu. Nie będę wymieniać chyba nic więcej gdyż jest tego po prostu zbyt wiele.
Status profesjonalisty od 1998
Rafael Nadal
Rafa to 2 tenisista w rankingu ATP zwycięzca French Open 2005, 2006, 2007 i 2008, zwycięzca Wimbledonu 2008.
Status profesjonalisty od 2001. Rafael ma o wiele mniej tytułów od Rogera ale to bardzo dobry tenisista no i jest młodszy od Federera(22lata, Federer 27). Kandydat nr. 1 do objęcia schedy po Rogerze Federerze.
Kiedy Federer ustąpi?
Roger przegrał wczoraj w II rundzie turnieju w Cincinnati z Ivo Karlovicem tym samym odpadł z turnieju. Jeśli Nadal wygra obejmie prowadzenie w rankingu ATP.
Dlaczego?
Odpowiedź prosta- Słaba forma Rogera Federera. W tym roku Roger nie wygrał ani jednego turnieju za to Nadal 7. Inna sprawa to technika ciągle idąca w górę lepsze rakiety i inne małe rzeczy wszystko składa się na wygraną.
Czy Nadal będzie 1 już w Cincinnati?
Tak. wg. mnie tak. Jest w bardzo dobrej formie myślę że tam wygra i obejmie 1 miejsce
Co się stało z Rogerem?
A no to że człowiek jest ponad 4 lata na 1 miejscu musi w końcu uznać wyższość rywala. Słaba forma musi nadejść to jest nieuniknione. On już nie ma co udowadniać jest najlepszy tak jak Tiger Woods w golfie. I to że go ktoś w końcu wyprzedzi jest rzeczą naturalną wpisaną w sport.
Kiedy ktoś zdobędzie więcej niż Roger?
Tego sam Federer nie wie. Myślę że za 10 lat może Nadal bądź Djoković tego dokonają. Powodem jest to samo- Technika ewolucja rakiet butów wszystkiego co daje przewagę nowym nad starszym.
Dla mnie Federer był jest i będzie najlepszym tenisistą wszech czasów. Oczywiście ktoś może go wyprzedzić bo np. dodadzą 1 turniej jak Federer zakończy karierę proste.
Jeśli ktoś chce coś więcej wiedzieć o rekordach Rogera zapraszam (
http://pl.wikipedia.org/wiki/Roger_Federer).