Temat: Bóg
Zobacz pojedynczy post
stary 01-08-2008, 23:09   #30
litt
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 21 12 2006

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Bardzo ciezko kogos niewierzacego przekonac (zwlaszcza na jakimkolwiek forum) do uwierzenia w Boga. Jest to kwestia bardzo indywidualna, niektorzy bezgranicznie wierza, nawet nie mysla nad jakimikolwiek dowodami. Na tym wlasnie moich zdaniem polega wiara, zaufanie czemus, czego nie mozemy zdefiniowac, zobaczyc i udowodnic. Jesli ktos po prostu sadzi, ze nie ma zadnej wyzszej sily, to zadne argumenty (zwlaszcza typu: "Siostra xx miala objawienie, napisala o tym w pamietniku, Bog istnieje!") do niego nie trafiaja. W mojej opinii wtedy najlepiej skorzystac z apostazji, chyba lepiej dla duchowej (!) strony Kosciola lepsza jest mala, a silna wiara wspolnota. Szkoda tylko, ze tylu ludzi w ogole tego nie potrafi zaakceptowac. Dyskusja do ktorej zmierzamy jest w gruncie rzeczy jalowa, co nie znaczy, ze nie mozna jej kontynuowac : )

Co do mnie to jestem wierzacy, nie wstydze sie tego, ale nie jestem tez zadnym fanatykiem religijnym. Tak swoja droga to wlasnie ten fundamentalizm w polskim wykonaniu, jest przyczyna odejscia od wiary tak wielu ludzi. Wcale sie temu nie dziwie.