Grałem i knightem i palladynem. Rycerzem wbiłem 69 lvl, pallem ok. 50~. Wbiłem tylko tyle, gdyż lubię zmieniać postacie, ale to nie ten temat.
Zacznijmy od skilli. Tutaj gorzej ma knight. Musi dbać zarówno o skill ataku, jak i obrony. U palladyna wystarczy skill walki na dystans, a stosunkowo krótko wbija się zadowalający dist ( w moim przypadku 70).
Punkt dla palla.
Eq. Analogicznie jak w pierwszym punkcie - knight cały czas musi inwestować w eq, podczas gdy palladyn inwestuje w rs no i boszki (jak nie ma na pierwszych lvlvach).
Punkt dla palla.
Expienie. Po wbiciu skilli, czas na exp. Palladyn dobrze sprawuje się prawie wszędzie. Prawie... wąskie korytarze lub duże respy (np. pod rope place w kopalni guardów może być dużo potworów), a że nie inwestował zbytnio w shield, hity mogą być obłędne (oczywiście w palladyna). Knight ma ciut lepiej, gdyż on może zbloczyć to i oberwać za mniej punktów. Ktoś napisałby zaraz: ale przecież można ropać! Ano można, ale zanim ropniesz siebie w sytuacji, gdy otacza Cię na dole 5 guardów oberwiesz okrutnie. Kina nastawi styl balance i jakoś przeżyje. Z drugiej strony knight ma o tyle źle, że walczy w zwarciu, więc potwory, które biją na dystans są jego zmorą. W tym przypadku zarówno knight jak i pally, który potrafi wybrać sobie exp nie będzie się nudził.
Remis.
PK. W czasach Tibi 8.2 pkowanie knightem jest...dziwne. Jak chce kogoś zabić musi najpierw stworzyć trapa, a potem wbijać exori gran. Pally ma ciut lepiej, gdyż nie musi do końca podbiec do ofiary, żeby ją zabić (ass stary czynią cuda, ale na wyższym lvlu). Gorzej jest, jak to my jesteśmy ofiarą. Większą szanse na przeżycie ma knight. Pomimo dość dobrego leczenia paladyna ma on mało hp, więc łatwo o deda. Knight mimo iż jego leczące potiony dają niewiele, może ich wziąć wiele i wytrzymać o wiele dłużej.
Remis.
Zarabianie. Palladyn wydaje pieniądze na royal speary ew. stron health/mana potion. Knightowi wystarczą mfki (na exurę itp.) albo health potiony. Zaletą knighta jest na pewno cap. Tego ma sporo. Podczas expienia na of obydwoma postaciami, denerwowało mnie to, iż w krótkich odstępach czasu musiałem biegać do skrzynki, aby wysłać loota (lootbagi odpadają - złodziejstwo :S). Knight mój miał 1k, więc rzadziej nim biegałem i więcej zarabiałem. Jednak to było na OF. Na PoHu było kompletnie inaczej. Pally bił gsy bez wielkich strat (po każdym gsie krótkie exana pox i jedziemy dalej) podczas gdy knight tracił na hitach od gsa.
W zależności od expa, jedna postać lepiej się sprawuje niż druga.
Remis.
Większe hunty. Wezmę za przykład hydry. 30 pallem hunciłem już z kolegą te zielone stworki, stojąc jedynie przy schodach i tracąc rs'y (on biegał z hydrą). Knightem poszedłem dopiero na 50, gdyż miałem obawę o śmierć mojej postaci. Z drugiej strony, na nowych serverach 30 knight potrafił zablokować silną hydrę, a w tym samym czasie sprawna ekipa szybko ją zabijała. Demony. Tutaj solo też jest trudno. Knight ma więcej hp, ale musi się też manasować i wpisywać exori/exori gran. Pally bije z ass starów, ale musi się leczyć.
Remis.
Przyjemność grania, czyli to, co najważniejsze. Tutaj powiem krótko - sprawdź obydwie postacie i oceń, która bardziej Ci pasuje.
Wynik to 2 pkt dla palla i 0 dla knighta. Nie oceniłem tylko ostatniego punktu, gdyż to od niego zależy, co wybierzesz.
Mam nadzieję, że tym 'krótkim' tekstem coś pomogłem