Zobacz pojedynczy post
stary 11-08-2008, 00:17   #78
OdWczorayMamNeostrade
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez hoomik Pokaż post
to chyba tylko u was na wsi... bo w cywilizowanym swiecie mozesz dowolny towar zwrocic w ciagu bodajze ~10 dni od daty zakupu bez podania przyczyny, jesli tylko nie nosi sladow uzywania, a otworzenie pudelka wcale nie kwalifikuje sie jako "slad uzywania", no chyba ze podrzesz je na milion malych kawalkow, a plyte z gra wrzucisz do miksera razem z tuzinem gwozdzi. I mowie to z doswiadczeniem osoby pracujacej od jakiegos czasu w hipermarkecie.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gelt Pokaż post
@up

Dokładnie. A nawet JEŚLI sklep nie ma takiego regulaminu to w prawach konsumenta jest wyraźnie napisane, iż można zwrócic towar bez podania przyczyny w ciągu 3 dni.

@OdWczorayMamNeostrade

Nie po to są dema ^________^
Oczywiście do 10 dni, ale oprogramowanie, filmy dvd, gry, płyty muzyczne tylko wtedy gdy nie zdejmiemy z nich oryginalnego opakowania, a jak wiadomo 99,99% gier oprócz pudełka jest zafoliowana i już po otwarciu zwrot wam nie przysługuje. Poczytajcie, a potem mówcie odnośnie zwrotu towaru, btw nie mieszkam na wsi tylko w mieście - Krakowie. Jeśli tak u Ciebie w pracy jest - to spoko, bo wtedy każdy by przychodził, kupił, przegrał i za kilka dni z uśmieszkiem i paragonem oddał. Być może mało osób oddaje i sklep przymyka oczy. Ty mi mówisz o wsi, a ja Ci mogę powiedzieć, że jak przyjmujecie otwarty towar (płyty) to macie kierownika/dyrektora który albo lubi ludzi i zwraca produkty jako straty albo nie zna się z prawem i myśli że wszystko do 10 dni można zwrócić. A z tego co widzę jak się to odbywa w hipermarketach w moim mieście to pewnie chwila ściemy i grę oddaję otwartą bo mało który pracownik zajmuję się kwestiami prawnymi.

To tylko dwa sklepy, mogę podać więcej:

Cytuj:
Klient może zrezygnować z towaru kupionego w naszym sklepie bez podania przyczyny w ciągu 10 dni od daty odebrania przesyłki. Jest to możliwe tylko wówczas, gdy zakupiony towar nie był używany, kopiowany ani nie został w żaden inny sposób zniszczony. Płyty VCD, płyty DVD, kasety VHS muszą być zwracane zafoliowane w oryginalnym i nienaruszonym opakowaniu.
Cytuj:
Zgodnie z Ustawą z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. Nr 22, poz. 271) art. 7, w okresie 10 dni od dostarczenia zamówionego towaru, konsument ma prawo jego zwrotu bez podania przyczyn w ramach odstąpienia od umowy, wg ogólnych zasad wynikających z przepisów dotyczących zawierania umów na odległość. Zwracany w tym trybie towar zostanie przyjęty tylko i wyłącznie wtedy, gdy będzie odesłany w oryginalnym, nieuszkodzonym opakowaniu, z kompletną jego zawartością, a sam produkt oraz akcesoria będą nieuszkodzone, oraz nie będą nosiły jakichkolwiek śladów używania. Zgodnie z ustawą, zwrotowi nie podlegają produkty chronione prawami autorskimi, takie jak oprogramowanie, płyty CD z muzyką itp.
I federacja konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl )
Cytuj:
Ponadto nie można zrezygnować w ciągu 10 dni z:

• umowy dotyczącej turystyki, zakwaterowania, transportu, rozrywki, gastronomii;

• z usługi rozpoczętej za naszą zgodą przed upływem 10 dni;

• z zakupionych kaset video, audio, programów komputerowych po usunięciu ich oryginalnego opakowania;

• z produktu lub usługi wykonanej według indywidualnego zamówienia;

• z produktu, który ulega szybkiemu zepsuciu;

• z prenumeraty prasy;

• z usług w zakresie gier losowych i zakładów wzajemnych.
Żyjemy w cywilizowanym kraju gdzie powinno się przestrzegać prawa, ale jak widać z niewiedzy innych można na tym korzystać.

odnośnie dem to nie wszystkich gier wychodzą, a z drugiej strony dema czasem inaczej działają niż cała gra, aczkolwiek bardzo lubię steama i tam często kupuję gry bo nie chce mi się po sklepach łazić i dlatego mam dośc mało płyt zakupionych w ostatnim czasie

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
Czy mam przez to rozumieć, że Vistę uznajesz za dobry system? Tożto XP lepszy (zaraz mnie pewnie jakiś linuxowy freak pojedzie, zresztą).

@top: ja tam się serią GTA nigdy nie fascynowałem, choć w I, II i III grałem i to z przyjemnością. No, ale się nie napalam, bo na moim sprzęcie czwórka nie ruszy, a na nowego kompa mnie nie stać.
no jak zainstalowałem na swoim starym kompie viste to powiedziałem, że syf - jak zainstalowałem na nowym zmieniłem zdanie, co do linuksów to przez chwilę się bawiłem mandrivą, debianem i ubuntu ale jakoś wolę windows bo na samą konfigurację mojego routera i internetu straciłem z 4 godziny (zaraz mnie pojadą że jestem debilem ^^)

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Virusmaxi Pokaż post
Czyli co, nie mają praw żądać kasy za swoje dzieło?
"Pogram przejdę i jak będzie fajna to kupię a jak do dupy to nie"?

I co z tego że zbijaja na tym więcej kasy? Jak nie chcesz nie kupuj od tego czyta się recenzje itd.
Co do Ciebie to wtrącę, że właśnie czasem się pisze bardzo dobre recenzje dla bardzo słabej gry. Jakbyś był właścicielem dobrego magazynu (czasopismo, strona www) o grach i przyszedł pan z firmy z legalnymi pieniądzami aby wypromować swoją nie udaną grę to nie zgodzibyś się? Każdy ma swoje zasady ale takie magazyny mają swoje koszta i same reklamy nie starczają. A odnośnie głupich gier to ich nie przejdę tylko wywalę do kosza po najwyżej kilku godzinach, może ty lubisz płyty które się nadają na podstawkę pod filiżankę kawy, ale ja nie.

Ostatnio edytowany przez OdWczorayMamNeostrade - 11-08-2008 o 01:12.
  Odpowiedz z Cytatem