Cytuj:
Podam przykład bedniejszych rodzin bo mimo iż mieszkam w dośc dużym mieście i tutaj jest ten problem. Dzieci które nie dostaną pieniędzy od rodziców bo ich nie mają nie kradną gier bo i tak by ich nie kupili - inna kwestia jeśli ktoś ma pieniądze i nie kupuje oryginałów.
|
<łapie krzesło i bije się po głowie>
Właśnie palnąłeś taką głupote, że myślałem, że gorzej już być nie może. Jak się nie ma kasy to się nie kupuje czegoś się nie ma. Masz racje. Ale to nie znaczy, że WOLNO KRAŚĆ. LOL. Jak ja mimo, że biedny nie jestem to mam prawo ukraść dajmy na to najnowsze Ferrari, bo i tak bym go nie kupił? OMG.
Cytuj:
Nie wiesz co mówisz - chodzi mi o to, że często aby grać oryginalna płyta musi być w napędzie cd, nie patrząc wtedy na większy pobór prądu to mój laptop na akumulatorze dużo szybciej pada gdy cd rom działa. Gry pirackie są pozbawione zabezpieczeń i można grać z twardego dysku nie używając płyt. Są programy do tworzenia wirtualnych cd drive'ów ale to jest już łamanie zabezpieczeń.
Przykład miałem kiedyś grę xxx (legalną), ale grałem w piracką dlatego bo nie musiała być w napędzie cd.
|
No i co w związku z tym? Oryginał wymaga płyty i już. Kolejne zabezpieczenie. Tak ci przeskadza to, że musisz tam trzymać płyte i z tego powodu kupujesz piraty? Głupota imo.
Cytuj:
Gdy lekarz operowałby kogoś z twojej rodziny i spierdolił bardzo łatwy zabieg to zapłaciłbyś? Oczywiście Ci tego nie życzę.
Gdy mechanik któremu dałeś samochód do naprawy, powiedzmy miał pomalować samochód i zrobił to źle to czy zapłaciłbyśmu za wykonaną pracę skoro on pracował i zarabiał na rodzinę?
|
Gdy idziesz na operacje nie masz z reguły wyboru. Gdy dajesz auto do naprawy nie masz wyboru. WTEDY jak nie masz już ŻADNEGO wyboru masz prawo nie zapłacić i podać do sądu.
Nie porównuj czegoś na co nie masz wpływu, bo nie masz wyboru do kupowania gier czy muzyki bo wtedy masz wybór i jak kupisz gniot to na własną odpowiedzialność.
Cytuj:
Wcale się nie dziwię niektórym, że piracą i nie nazywam ich złodziejami bo jest to nie w porządku w stosunku gdy na przykład dzieci pewnych ludzi których nie stać na gry, a pracują w państwowych firmach i są potrzebni w tym kraju.
|
Hej słyszałeś o takich pismach jak Click, CD-A, ŚGK? Tam za małą kase masz gry. Stać prawie każdego (Click nawet 10 zł ne kosztuje). Jak kogoś nie stać na nowości to ich nie kupuje. Aty uważasz, że jak kogoś nie stać to lepiej ukraść. Głuuuupota imo.
Cytuj:
I popatrz ile zarabiają tacy programiści/graficy/i reszta w dobrych firmach gier albo nawet nasi artyści.
|
Szeregowi, mali programiści wcale nie zbijają kokosów. Tak jak osoby, które pracują przy budowie samochodów takich drogich marek jak Ferrari.
Cytuj:
Ostatnio próbują narazie w stanach wprowadzić takie prawo, że będą Cię ścigać po samym IP, nie będziesz musiał mieć na dysku i tak zapłacisz kilka tysięcy $ - fajnie, nie?
|
Witam w kraju gdzie obowiązuje jakieś prawo. Żyjąc w tym kraju mam nakaz jego przestrzegania.
Cytuj:
jak Cię zaskarżą to nie wygrasz no bo jakie masz dowody, że nie ściągałeś?
|
Bez dowodów na moim dysku mogą mnie pocałować.