Żeby się w ogóle wypowiadać na ten temat trzeba by przeczytać sporo o historii i o tym wszystkim.
Dlatego ujmę swoje myśli ogólnie, bo w ten akurat konflikt nie wnikałem.
Rosja nadal uważa, że trzeba być najlepszym, czyli mieć jak największe terytorium i monopol na wszystko dookoła. Zamiast pomyśleć o tym, że u nich bida piszczy tak na prawdę. Zastanawia mnie tylko, czy za 20-30 lat jak zmieni się pokolenie rządzące na całym świecie dalej ludziom będzie się chciało bawić w takie rzeczy zamiast skupić się na gospodarce i polepszaniu całego świata. Rosja chce przejąć szybko wszystkie rurociągi póki może, czyli póki te kraje nie mają szans wejść do NATO, bo potem to mogą Rosji pokazać gest Kozakiewicza. I myślałem, i nadal myślę, że bądź co bądź, ale nawet Rosja nie jest tak głupia, żeby rozpoczynać wojnę z którymkolwiek z krajów NATO. To oznaczałoby jedno - III WŚ = koniec ludzkości. Wyobrażacie to sobie? Przecież nikt by się wtedy nie bawił w jakichś żołnierzyków, czy czołdżki. Poszła by jedna wielka rozpierducha i tyle. Chiny, Rosja atomówki w Amerykę i Europę, a Europa i Ameryka w Azje. Te wszystkie Azjatyckie kraje też są nie byle czym, postrzelali by rakiety. Nie mówiąc już o terrorystach co niszczyli by, żeby zniszczyć. Ta wojna nie trwała by zbyt długo. Może z tydzień? I jedno jest pewne, życie potem nie wyglądało by zbyt kolorowo. Nie wiadomo, czy ludzie w ogóle chcieliby potem żyć, czy nie żałowali by, że nie zginęli w tej wojnie.
Oczywiście jeśli koledzy z NATO by nie zesrali się w portki gdyby np. Rosja zaatakowała Polskę. A jeśli by się zesrali to powtórka z poprzedniej wojny. Tylko, że Rosja zajmuję całą Europę i Ameryka próbuję nas uwolnić, albo i nie, chociaż oni zawsze mieli chrapkę na wojnę z Rosją. Chociaż i to mogło by się zakończyć tak jak pierwszy akapit.
A co do typów wojen jakie mogą być teraz przeprowadzone, bo ktoś chyba taki temat poruszył. Oczywiście jeśli nie będzie to otwarta wojna to pozostaje zakaz importu/eksportu nałożony na państwo, lub, co już widzieliśmy, tylko na mniejszą skalę, atak na strony rządowe, giełdę, itd. danego państwa. Szkody są tak wielkie, że trudno byłoby im się pozbierać po paru dniach blokady.
P.S. Postęp technologiczny nie ma znaczenia jak leci na Ciebie bomba jądrowa.
P.S.2 Referendum w takim regionie jest jak papier toaletowy velvet - oszukany i do dupy.
Ostatnio edytowany przez Cacuss - 11-08-2008 o 18:04.
|