Ja sie dostałem do wso wroc, za 7 dni zaczynam nauke
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon
Jak sama nazwa wskazuje, jest to szkola wyzsza, a nie srednia, wiec teraz nijak sie nie dostaniesz do niej. Dla ciebie sa 2 wyjscia - pierwszy sposob to dostac sie do dobrego LO (albo po prostu innej dobrej szkoly), zakuwac matme i angielski, oba przedmioty zdac dobrze na maturze na poziomie rozszerzonym, a w miedzyczasie cwiczyc wymagane dyscypliny (gdzies czytalem, ze w tym roku brali od 60%+ mozliwych do zdobycia punktow). Drugim sposobem jest wygranie olimpiady np z matematyki i zlozenie papierow na tej uczelni. Jesli dobrze pamietam, w tej szkole masz 4 glowne kierunki - dowodztwo, mechanika, szkolenie saperskie i chemiczne.
|
na podstawowym mozna tez zdawac, o tych 60% to nieprawda, w tym roku bylo 3-4 osoby na 1 miejsce, w tamtym roku bylo mniej, wiec kazdy rok rekrutacyjny to niespodzianka.
Cytuj:
Wyższa Szkoła Oficerska im. Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu
Wydział: Wojsk Zmechanizowanych
Specjalizacja: kierunek: zarządzanie i marketing; specjalność: dowodzenie pododdziałami wojsk zmechanizowanych, dowodzenie pododdziałami wojsk rozpoznawczych
Kryteria przyjęć: sprawdzian z wychowania fizycznego- biegi na 100 i 1000m, pływanie, podciąganie się na drążku (dla dziewcząt bieg na 100 i 800m, rzut piłką lekarską i pływanie); egzamin pisemny: matematyka, j. obcy, indywidualna rozmowa kwalifikacyjna
|
zdajesz nowa mature nie masz zadnych egzaminow pisemnych wewnetrznych, pływania nie ma wiec nie wiem skad to wytrzasnales biegu na 100m nie ma jest tylko 10x10.
Pamietaj ze do wso wroc jeszcze trzeba przejsc badania lekarskie, zreszta do kazdej szkoly wojskowej, w moim przypadku bylo to : badanie krwii, psycholog, psychiatra, ortopeda, internista, laryngolog, ekg, psychotesty
Swoją drogą jeszcze
conajmniej 4 lata przed tobą [3gim, 1,2,3 liceum]