Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Xendriel
Messi jest lepszy od CR7, ale po ostatnim sukcesie w Premier League i LM pewne jest, że to Portugalczyk zdobędzie złotą piłkę w tym roku.
|
Właśnie to jest niesprawiedliwe, oceniają piłkarza po tym, co osiągnął... Przecież piłka nożna to sport drużynowy, co było widać po meczach Portugalii na EURO (ktoś już o tym wspominał podczas mego bana).
Jak myślicie, kto otrzyma bramkarza roku?
Bramkarz Roku: Manuel Almunia (Hiszpania/Arsenal), Petr Cech (Czechy/Chelsea), Manuel Neuer (Niemcy/FC Schalke 04), Jose Reina (Hiszpania/Liverpool), Edwin van der Sar (Holandia/Manchester United)
Almunia, Neuer i Reina raczej bez większych szans (chociaż Pepe...).
Rywalizacja pomiędzy Edwinem i Petrem będzie zacięta. Myślę jednak, że to Cech zgarnie nagrodę, ze względu na ilość nominowanych piłkarzy United. Jeśli jednak Terry będzie najlepszym obrońcą... Ciężko przewidzieć.
Obrońca Roku: Jamie Carragher (Anglia/Liverpool), Carles Puyol (Hiszpania/Barcelona), John Terry (Anglia/Chelsea), Nemanja Vidic (Serbia/Manchester United), Rio Ferdinand (Anglia/Manchester United)
Pomocnik Roku: Michael Essien (Ghana/Chelsea), Cesc Fabregas (Hiszpania/Arsenal), Steven Gerrard (Anglia/Liverpool), Frank Lampard (Anglia/Chelsea), Paul Scholes (Anglia/Manchester United)
Napastnik Roku: Didier Drogba (Wybrzeże Kości Słoniowej/Chelsea), Lionel Messi (Argentyna/Barcelona), Fernando Torres (Hiszpania/Liverpool), Cristiano Ronaldo (Portugalia/Manchester United), Wayne Rooney (Anglia/Manchester United)
Moim zdaniem najlepszym wyjściem byłoby przyznanie nagród odpowiednio Cechowi, Ferdinandowi, Fabregasowi, Messiemu. Jednak napastnika dostanie Ronaldo, a obrońcę może Puyol? Wątpie, czy przyznają dwie nagrody zawodnikom jednej drużyny.
Z wymienionych tylko Neuer, Puyol i Messi nie grają na codzień w lidze angielskiej! Mało tego, cała reszta gra w czterech klubach: Manchesterze United, Chelsea Londyn, Arsenalu Londyn, FC Liverpoolu. Do tego dwóch z trzech wcześniej wymienionych zawodników gra w FC Barcelonie. Neuer reprezentuje Schalke 04. Niemcy może nie słyną, ale na pewno posiadali i posiadają uzdolnionych bramkarzy. W ostatnich latach Kahn, Lehmann, Hildebrand, Enke, Butt, Rensing, Adler i chociażby nasz nominowany tylko to potwierdzają.
@BTW, nawet nie wiedziałem, że jestem w stanie napisać tak długiego posta pod wpływem impulsu (ba, nawet chciało mi sie szukać nominowanych).
@Edit
W sumie, to ten post taki najdłuższy nie jest, połowe jednak zajmują właśnie wymienieni zawodnicy