Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bardownik
No nie wiem, wydaje mi się, że nie trudno jest odróżnić białe od czarnego, papieża od Hitlera. Rasizm, nasizm, antysemityzm. Być może są to tylko wytwory ludzkie, ale teraz zastanów się co do tego doprowadziło. Na przykładzie Hitlera - nienawiść do Żydów, chora wojenna ambicja, zemsta, zło, zło, zło (chyba nie powiesz mi, że te wszystkie emocje są pozytywne)
Dalej. Zaprzeczasz sam sobie. Padaczka może i atakuje nagle, ale ostatecznie nie doprowadza to takiego stanu. Tak, tego jestem w 100% pewien.
To była wypowiedź bardziej skierowana do wierzących. Tobie, niestety (a chciałbym) nie potrafię tego wytłumaczyć.
|
Właśnie że trudno odróżnić białe od czarnego, bo nigdy nie znamy całej prawdy. Mieliśmy przecież więcej antypapieży niż papieży dobrych. Myślę, że o Janie XXIII, który był piratem Cossą (w jeden dzień zrobiono z niego księdza, biskupa, kardynała i papieża) też nie każdy wie. Jeżeli spojrzymy na chrześcijaństwo okiem "prawdziwego chrześcijanina", też zdamy sobie sprawę z tego, że Jedyna Słuszna Religia narobiła więcej zamieszania i wojen niż reszta wyznań razem wzięte.