Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Zamaxan
O ile mnie pamięć nie myli, to wypowiadałeś się w imieniu ludzi. Oto dowód:
|
Czyli, że jak pisałem o prezydencie Kaczyńskim, czy o Mystlichu przykładowo, to pisałem w ich imieniu?
Cytuj:
Ale skoro sprecyzowałeś swoją wypowiedź i stwierdzasz, że odnosisz to tylko do "katolików wierzących i rozumiejących", to w porządku. Nie znam takich. Może i rzeczywiście przestają wierzyć w Boga bo nie podobają im się jego zasady?
|
Chodziło mi o to, że w tamtym momencie miałem na myśli katolików, hmm... prawdziwych? W każdym razie wiesz o co chodzi.
Cytuj:
Więc uprościło by to sprawę, jakbyś dokładnie przedstawił swoją definicję takich pojęć jak "Kościół", "katolik", itp.. Bo skoro nie korzystasz z tych standardowo przyjętych, to tylko wprowadzasz zamieszanie.
Te standardowe brzmią mniej więcej tak:
Kościół* - instytucja mająca swoją siedzibę w Watykanie, na której czele stoi papież, zrzesza blisko 1 miliarda ludzi na całym świecie.
Katolik - członek Kościoła*
*Pisząc Kościół mam na myśli Kościół rzymsko-katolicki.
|
W współczesnym świecie jest tyle źródeł, tyle tez, że słowa często nabierają na znaczeniu. Przykładowo Kościół:
a) instytucja z papieżem- Kościół rzymsko-katolicki.
b) pomniejsze instytucje
c) biblijna oblubienica (symbolicznie)
d) ludzie wierzący
e) budynek
f) dom
Może znalazłbym jeszcze z parę znaczeń bez szukania. Nawet jeśli nie to 6 znaczeń jednego wyrazu robi swoje. Wykresów nie będę robił. Każdy z podpunktów trzeba by było też podzielić na odrębne znaczenia. Itd.