Zobacz pojedynczy post
stary 02-09-2008, 18:00   #20
Xerionis_Family
Użytkownik Forum

Xerionis_Family's Avatar

Data dołączenia: 16 09 2006
Lokacja: WLKP

Stan: Początkujący
Świat: Polska
Poziom: 192
Skille: 100+
Poziom mag.: 25
Domyślny

ale loffff.... mature zdawałem z Tolkiena i zaręczam ci że przeczytałem trylogię, silmarilion, hobbita, niedokończone opowieści wybrane niektóre elementy oraz często wertowałem fora i encyklopedie tolkienowskie na końcu książek, z kumplem zajmowaliśmy się tym sporo czasu i na 100% nic takiego jak Kazordoon tam nie wystąpiło... a o filmie nawet nie wspominam bo wiele rzeczy się nie zgadzało z prawdziwą historią...

Orki u tolkiena? Najs!!! ;D

Cytuj:
- w tibii najsilniejszym potoremw tibii jestd emon a powinien byc bodajże złty albo czarny smok
-palladyn to święty wojownik a nie łucznik
ludzie ale wy śmieszni jesteście.... odrobina pojęcia o fantasy by się przydało PLAKS .... ;/ to boli czasmi :/

mały przykład:

u tolkiena (twórca fantasy) najsilniejszym "potworem" był Morgoth... jeden z Valarów (kreatorów Ardy - świata w którym leży śródziemie <- to tak dla newbie bo widze że muszę jasno)... więc twój "czarny smok" mógł by mu possać końcówę ponieważ to on stworzył wszystkie inne złe stworzenia :< ---------- paladyni nie istnieją?

w grze NWN najpotężniejszym demonem był sam Mefisto (diabeł - definicja diabła - upadły anioł)... czarny smok ciągnie końcuFKEŁ?

w Diablo najpotężniejszymi bossami jest rodzinka szatankuf ( czarny smok ponownie possie końcufę? czy może nawet nie występuje tam?... bo jakoś nie pamiętam w diablo smoków ;/ )

już mi się nie chce szukać więcej przykładów, ale wedle teorii naszych KOLEGUF GENIUSZUF nawet Tolkien nie tworzył fantasy :/ przykre :/

PLAKS PODAJCIE PRAWDZIWE TYTYŁY FANTASY BO WIDOCZNIE WCZEŚNIEJ NIE WIEDZIAŁEM CO TO JEST :/

Tak jeszcze dodam (3 edycja postu) żeby nupy się nie sapały za bardzo:

Cytuj:
samo słowo "Fantasy" obejmuje szeroko pojęte utwory literackie, których cechami wspólnymi są:
A) umiejscowienie akcji w średniowiecznej lub rzadziej starożytnej, renesansowej lub wczesno przemysłowej epoce
świat przedstawiony przeważnie jest całkowicie nowym światem, posiadającym własną geografię, chociaż
zachowującym prawa fizyki i biologii do momentu pojawienia się magii we wszelakich formach.
Rozległy i złożony świat wykreowany i mieszczący się w kategorii "fantasy" przeważnie zawiera heroiczne czyny i odrębną historię, co ma stworzyć odpowiedni klimat. Unika się sformułowań jak "dawno temu", "w odległym kraju" umieszczając konkretne daty i miejsca ale odpowiednie dla tego świata. Dzięki temu nie można pomylić Fantazy z bajkami i baśniami.
Często w Fantasy autorzy wykorzystują elementy legend np. historie, stworzenia lub bohaterowie, czasami przekręcają je odpowiednio do potrzeb i własnych pomysłów.
pewnie niejeden nup doczepi się słowa "utwory literackie" lecz zwracam uwagę że początek fantasy to były utwory literackie więc dalszy przekład tego pojęcia pasuje do innych "rzeczy" niż literatura.

Ostatnio edytowany przez Xerionis_Family - 02-09-2008 o 18:19.
Xerionis_Family jest offline   Odpowiedz z Cytatem