Cytuj:
Oryginalnie napisane przez babiorz
Witam, chciałbym się dowiedzieć jakie macie sposoby na uczenie się.
Jedni uczą sie po nocach a inni wogóle... Jakie są wasze? 
|
Rozumiem, że ty należysz do tej drugiej grupy.
Kiedyś po prostu spędzałem z ~10-20 minut na przejrzenie podręcznika/zeszytu przed klasówką. Oczywiście odrabiałem też prace domowe, co bardzo pomaga. Aktualnie nie uczę się w ogóle (może poza słówkami z języka niemieckiego, co by jakoś na tę tróję wyciągnąć - nie więcej niż 5 minut/20 słówek), wystarczy mi tyle co wyłapię dzięki podzielności uwagi i zapamiętam, bo siedzieć w pełni skupionym na co poniektórych nudnych lekcjach to ponad moje możliwości.
Zapewne spodziewasz się jakiegoś niezawodnego sposobu na naukę - nie ma go. Jedni przyswajają sobie materiał szybciej, inni wolniej. Trzeba z tym żyć. Ja żadnego konkretnego sposobu
ułatwiającego naukę Ci nie podam, bo nigdy żadnego nie stosowałem - mam po prostu dobrą pamięć. Swoją drogą sprawdziany w szkołach (do średniej włącznie, nie wiem jeszcze jak to wygląda na studiach

) są dość proste - zazwyczaj wystarczy podstawowa wiedza, umiejętność kojarzenia pewnych faktów i odrobina inteligencji aby bez problemu odpowiedzieć na wszystkie pytania.