To fakt, że dwa windowsy i dwie partycje mogą pomoć. Raz miałem wirusa który zaraził dysk C i gówno mogłem na nim robić bo wszystko blokował... Okazało się, że system który kiedyś zainstalowałem na dysku D działa i nie jest zawirusowany. To zależy od wirusa jak jest napisany, ale pamiętajcie, że czasem pomaga katalog systemowy o zmienionej nazwie z windows na coś innego. Już kilka razy miałem, że utworzył mi się katalog Windows z nowymi plikami systemowymi ale mając inną nazwę katalogu systemowego pliki nie podmieniły się bo zostały utworzone w Windows, a ja mam system w całkiem innym katalogu.
Co do banku to nie wiem na jakiej zasadzie twój działa bo na moim to mogę mieć masę wirusów/keylogerów i i tak jestem bezpieczny bo żeby zalogować się potrzebny oprócz hasła jest wskazanie elektronicznego tokenu który z banku dostałem za darmo, a trzykrotne błedne podanie hasła blokuje dostęp który mogę odblokować bardzo szybko telefonem komórkowym.
Wiadomo, że linux jest bezpieczniejszy i warto go mieć na jakiejś nawet małej partycji.
A tak jak napisał Dwimenor największą rolę odgrywa socjotechnika i radzę o niej poczytać, aby w przyszłości się nie nabierać, a oprócz tego zaglądaj w pasek adresu url i sprawdzaj certyfikaty przed zalogowaniem się do konta.
Jest jeszcze jeden sposób aby drugą partycję z systemem całkowicie zaszyfrować, będzie to działało tak, że przed zalogowaniem się systemu będziesz musiał podać hasło. Dzięki takiej ochronie większość wirusów raczej nie przeniknie na ten zaszyfrowany dysk.
Co do użytkowników to też zależy o jakich chodzi, bo jeśli są zaawansowani i im zależy na dostępie do Twojego konta to mogą to zrobić. Ja w szkole miałem ograniczenia jak każdy tzn. Użytkownik z ograniczeniami i wystarczyła specjalna dyskietka która przed startem usuwała foldery z hasłami dzięki której miałem dostęp do Administratora. Więcej nie będę mówił można poczytać na forach jak to zrobić, dotyczyło to wszystkich Windows'ów ale tylko do XP, nie wiem jak jest z Vistą bo wtedy jej jeszcze nie było.
Jeśli chcesz się bronić przed rodzeństwem to myślę, że wystarczy utworzenie kilku kont, pamiętaj, że masz jeszcze jedno ukryte o nazwie "Administrator" - przy logowaniu wciśnij chyba 3 razy kombinację ctrl + alt + delete i wyborze użytkownika wpisz w loginie Administrator aby sprawdzić czy to konto jest na hasło, jeśli nie jest to nadaj jakieś.
Ostatnio edytowany przez Cheapest - 10-09-2008 o 14:42.
|