Zobacz pojedynczy post
stary 17-09-2008, 20:24   #21
naja
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 04 2008

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Royal Paladin
naja ma numer GG 1405127
Domyślny

Aby pomóc w wyborze, podzielę się jeszcze troszkę moimi wieloletnimi doświadczeniami jeśli chodzi o temat gitara. Otóż będąc zupełnie zielonym w tych sprawach, swoją przygodę z gitarą zacząłem na jakimś polskim śmieciu ECHO. Uczyłem się uczyłem i coś powoli zaczęło z tego wychodzić. Fakt - palce bolały, bo gitara do d..., struny pordzewiałe, no ale takie były czasy a poza tym nie miałem jeszcze żadnej wiedzy. Po pewnym czasie rozglądałem się za elektrykiem i jako amator dokonałem pierwszego błędnego wyboru, bo kupiłem polskie wiosło PRESTO. Bardziej kupowałem na wygląd niż na jakość tej gitary. No cóż - jako, że była to nowa gitara to i nowe brzmienie, które z początku bardzo mi się podobało. Jednak po dłuższym czasie stwierdziłem, że nie wygląd gitary jest najważniejszy a jej możliwości. Teraz wiem że aby kupić gitarę, to przede wszystkim musi ona leżeć Ci w dłoni aby była wygodna, następnym krokiem jest jej wykonanie i brzmienie, a na samym końcu wygląd instrumentu. Jeśli te trzy rzeczy będą się pokrywały to już jest połowa sukcesu. ja to wszystko przechodziłem i z własnego doświadczenia piszę jak to jest i jaki etapy się przechodzi. W gitarach klasycznych w zasadzie to już by był koniec wyboru, ale w gitarze elektrycznej dochodzi jeszcze nagłośnienie gitary, okablowanie i ew. jakieś efekty do wiosła. Ceny są różne ale za parę stów nic ciekawego się nie ukręci z wiosła. We wcześniejszych wypowiedziach doradzałem i nadal doradzam, aby zacząć od gitary klasycznej. Najważniejszym tego powodem jest to że kupujesz samą gitarę i już możesz zacząć ćwiczyć. To tak jak w życiu - nie od razu mamy zawód w rękach. Najpierw jest szkoła czyli podstawy a potem kolejne etapy, które dają nam doświadczenie. Gitara jak i większość instrumentów to wieczna nauka ale jeśli będziesz miał dobry fundament pod tą naukę to będzie Ci o wiele łatwiej. Musisz poznać podstawy bo inaczej

Ostatnio edytowany przez naja - 17-09-2008 o 20:34.
naja jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.