Cytuj:
Oryginalnie napisane przez janek@
Tak zarąbiste, że połowa wozów nie działała, bo brakowało wykwalifikowanych mechaników(mój ojciec był w wojsku i czołgami jeździł, więc co nieco wie na ten temat). ;P
|
Przynajmniej sprzet mielismy
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gimlos
Załóżmy, że mam poglądy, według których wszyscy rudzi ludzie powinni zostać wymordowani. Bo są gorsi. Głoszę je codziennie na ulicach. Powinniśmy zostawić mi wolność słowa i narazić się na to, że zaczne swoje hasła wprowadzać w czyn, czy działać profilaktycznie?
|
Tak, powinnismy zostawic wolnosc slowa. Dlaczego w panstwie, w ktorym teoretycznie mamy wolnosc slowa nie moge powiedziec "Zydzi won do Izraela"? Zaraz zostane okrzykniety antysemita, rasista itd. Dlaczego w tym wypadku wolnosc slowa jest mi ograniczana? Przeciez nie zabijam nikogo, tylko przedstawiam dosc radykalne poglady, ze w naszym kraju nie powinien mieszkac zaden Zyd. Profilaktycznie mozemy zabronic uzywania nozy, a to chyba nie o to chodzi.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha
czyli uważasz ze neonazizm powinien byc zupełnie tolerowany? btw wolność też ma swoje granice, zrozum to.
|
Z wikipedii :
Wolność oznacza brak przymusu, sytuację, w której możemy dokonywać wyborów spośród wszystkich dostępnych opcji.
Dlatego wydaje mi sie, ze jesli mowimy o wolnosci slowa w kategoriach ideologicznych - kazdy poglad powinien byc dozwolony. Skoro juz glosimy hasla wolnosci slowa, to powinnismy liczyc sie z tym, ze ktos bedzie mial poglady komunistyczne, nazistowskie, liberalne czy konserwatywne. Dlatego w prawie karnym wg mojej opinii nie powinno byc punktu zakazujacego skrajnych ideologii, nie powinno to byc karane do momentu, gdy nie stoi w sprzecznosci z reszta prawa (np zabojstwa, kradzieze itd)
Co do fragmentu o Planie Marshalla :
Cytuj:
Wikipedia]
Państwa uczestniczące otrzymywały z USA pomoc w postaci towarów, które były niezbędne do odbudowy gospodarek, zaś środki finansowe ze sprzedaży tych dóbr były przeznaczane na inwestycje. Programem zarządzała ze strony amerykańskiej Administracja Współpracy Gospodarczej (Economic Cooperation Administration), która działała poprzez swe lokalne przedstawicielstwa i powołane przez siebie w krajach uczestniczących w programie przedsiębiorstwa.
|
Ten fragment pokazuje, ze pomoc finansowa ze strony USA nie byla przeznaczana tylko i wylacznie do rzadu danego panstwa, ktory mogl pieniadze przeznaczyc na dowolny cel, tylko wykorzystywana przez przedstawicielstwa i przedsiebiorstwa amerykanskie.
Cytuj:
uwazasz ze jakbyś zrobił teraz stronkę krytukującą Tuska i rząd, to w niedalekiej przyszłości zginąłbyś w dziwnych okolicznosciach?
|
Takie przypadki sie zdarzaly, ale ile potrafisz ich wymienic? Byly to raczej dzialania skrajne i rzadkie, ogromna czesc opozycji z lat '70 i '80 byla najwyzej internowana i przesluchiwana.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Fred
Lepiej jak rządzi jeden głupek (monarchia) niż większość (też głupia) społeczeństwa (demokracja).
|
To raz. Dwa, ze lepiej miec 1 glupka i np 6 pomagajacych mu glupkow (ministrowie), niz 460 idiotow klocacych sie w Sejmie - przynajmniej mozna zaoszczedzic na pensjach. Nie mowiac juz o tym, ze prosciej znalezc 1 madrego krola, ktoremu doradza 6 madrych osob niz madra wiekszosc sejmowa z madrym prezydentem.