@FINTEX
Ta, nie wolno było wyrażać myśli nie zgodnych z komunizmem. Ciekawe jak Bareja kręcił swoje filmy w takim razie.
@Gimlos
Nie mam siły, czasu i ochoty polemizować z frontem, które przedstawiają nasze media, politycy i podręczniki w szkołach. Zechcesz spojrzeć obiektywnie, to zauważysz czy te plusy rzeczywiście tam są, a jeśli nie zechcesz, będziesz żył spokojnie dalej, nic to nie zmieni. Nie wygram z opinią którą wbija nam się do głów od 89 roku. Nie ma nawet o co walczyć, bo primo i tak nie wygram, secundo, nawet jeśli, to i tak niczego to nie zmieni. Historia została już napisana.
Nie wiem jak mocne musiałbym mieć dowody, żeby Cie przekonac. Chciales żeby podać chociaz jeden plus. Zrobilem to, to chcesz calej listy. Nie wygram, nie chce mi sie nawet probowac.
Czuje sie, jakby ktos kazal mi wmowic moherowi ze Rydzyk nie jest swietoscia. W porownaniu ze swietym przekonaniem ze PRL bylo straszne jakikolwiek argument nie wygra. Ale wyjdz kiedys porozmawiac z ludzmi starszymi od nas, zapytaj czy naprawde nie bylo plusow tej epoki, moze znajdziesz ludzi ktorym tych czasow brakuje, a wcale do partii nie nalezeli. Moze to Cie zastanowi. Ja ich juz spotkalem, i przekonali mnie. Czy zechcesz dac sie przekonac, to juz twoja sprawa.