Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gangrel
-Zaufanie spoleczne. Znowu info z pierwszej reki, bo od ojca. Istniala silna organizacja ludzi jezdzacych stopami, wydawali legitymacje itd. Mozna bylo w ten sposob podrozowac po calym kraju, i nikt sie nie bal czlowieka wziac na stopa, co dzis zdaza sie az za czesto, bo i mnie zdazalo sie w ten sposob podrozowac, i ludzie czesto mowili, ze gdyby nie mundur harcerski(bo za czasow harcerskich wlasnie stopem czesto jezdzilem), nie zatrzymaliby sie.
|
nie bardzo wiem co ma system polityczny do strachu przed braniem autostopowiczów, ale co tam...
Cytuj:
-Urbanizacja. Popatrz w jakim czasie odbudowano np. Warszawe. Gdyby takie przedsiewziecie mialo byc realizowane dzis, trwaloby to pewnie kilkanascie lat dluzej.
|
a gdyby babcia miała wąsy to by była dziadkiem... kolejny raz, co ma do tego system? w ogole co to gdybanie, wg ciebie teraz ludziom nie chcialo by sie odbudowaywac WŁASNYCH domów? na jakiej podstawie tak sądzisz? popatrz na tą miejscowość gdzie wiatr zniszczyl prawie wszystkie domy, i co? ludzie siedzą na dupie i nic nie robią "bo mamy kapitalizm"? bo ja jednak slyszałem ze każdy każdemu tam pomaga jak tylko może
Cytuj:
-Wytyczanie sieci komunikacyjnej: linie kolejowe i drogi zbudowano wlasnie za tamtych czasow. Na nasz poziom sa one zdecydowanie niewystarczajace, ale wtedy byly naprawde dobre. Spora czesc linii kolejowych rowniez zrobiono za tamtych czasow, ba, wtedy pociagi jezdzily szybciej niz dzis.
-elektryfikacja i telekomunikacja: wiekszosc sieci elektrycznych, szczegolnie zdala od duzych osrodkow miejskich doprowadzono wlasnie wtedy. Podobnie z telefonami.
|
a co? mieli czekać z odbudową na inny ustrój? znów podajesz banalne argumenty, czy to nie jest oczywiste ze trzeba po wojnie postawić kraj "na nogi"? to jest oczywista oczywistość i kolejny raz ustrój nie ma tu nic do rzeczy