Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nari
Powiedz mi od kogo zależy to czy się coś powiedzie? Na pewno nie od danych ludzi. To nie jest zasługa Twoich rodziców, że im się powiodło. I nie chodzi tu nawet o wiarę, etc.
|
Co do zasługi człowieka czy mu się powiedzie w życiu, to mam przeciwne zdanie niż twoje. Znam osoby z mojej klasy które pochodzą raczej z biednych domów i mają naprawdę dobre oceny, a ci bogatsi są strasznymi głąbami. Oczywiście nie jest to regułą.
Cytuj:
Po prostu rozumowanie: nieważne co człowiek zrobi nie jest to jego zasługą. Dlaczego? Ponieważ on nawet nie wybrał swojego mózgu, który nastawia go na pracę, chęć na pracę, czy chęć chęci na pracę. Dlatego wszyscy ludzie w pewnym stopniu są równi.
|
I właśnie dlatego nie są równi. Każdy jest inny, więc czemu uważasz, że taki pasożyt społeczny jest równy z jakimś wielkim naukowcem? Poza tym czy uważasz, że nie mamy wpływu na swoje życie? Każdy z nas jest przypisany swojemu mózgowi czyli nic nie może zmienić tylko podążać tak jak został zaprogramowany? Nie zgadzam się.
Cytuj:
Rozumiem, że teraz panuje moda na kreowanie się jak najbardziej oryginalnych poglądów. Szczególnie ludzi, którzy "co dopiero zaczynają". To, że nauczyciel, otoczenie, czy Internet wreszcie wpierze coś do mózgu nie oznacza to, że te niezaprzeczalne mądrości odpowiadają każdej dziedzinie.
|
Wierzę, że mam rację i wątpię, żeby ktoś mój pogląd mi "wprał".
Cytuj:
Z punktu biologicznego: bezwartościowy pasożyt, bo nie zostawił potomstwa. Z punktu materialnego: bezużyteczny pasożyt, bo nie pracuje, lub nie daje pracy. Z punktu obecnego państwa: bezużyteczny pasożyt, bo nie płaci podatków od zarobku, czy innych płac. To jest właśnie najwidoczniej Twój tok myślenia, albo raczej niektóre jego elementy. Tyle, że jest to egoistyczne, oraz chamskie, że po prostu chwalisz się tym co od Ciebie nie zależy.
|
Ale on właśnie jest takim pasożytem. To może jak będziesz miał tasiemca w organizmie to będziesz się cieszył, że dajesz mu żyć i nie jesteś egoistą? I ja się nie chwalę co ode mnie nie zależy, tylko mówię czemu ktoś ma mieć tyle co ja, mimo iż ja za*******am a on nic nie robi. I jedyne zwycięstwo na jakie jestem zaprogramowany to chyba pasjans w którym mam ponad 21k pkt.