Zobacz pojedynczy post
stary 24-09-2008, 22:08   #53
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok

Stan: Niegrający
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
Domyślny

Dobra, widze, ze nie idzie wam najlepiej czytanie ze zrozumieniem.
Hong Kong nie jest urzeczywistnieniem moich pogladow, ale to dobry przyklad na to, ze im mniej interwencjonizmu tym lepiej.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gtyk
Ale wszyscy pracownicy by na tym stracili, poniewaz wyplaty poszlyby zdecydowanie w dol.
Dlaczego? Zdecydowana wiekszosc robotnikow zarabia powyzej placy minimalnej.
Jesli placa minimalna jest taka fajna to ustalcie place minimalna 10000zl za h - bedziee raj

Wystarczy spojrzec na szara strefe zeby ujrzec plusy brak regulacji - pracujac na czarno na budowie dostajesz 12zl+ za godzine.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez janek@
Ponieważ nie byłoby pracowników, a kraj stanąłby w miejscu?
Matko, poczytaj cokolwiek o ekonomii. Im wieksze rozdrobnienie firm tym lepiej.
Tak wogole dowiedz sie tez co to samozatrudnienie.
Cytuj:
Chyba spałeś na lekcjach histroii co? Popatrz sobie na na historię XIX wieku.
"To nie Karol Marks uwolnil dzieci i kobiety z szybow weglowych z Anglii. Uczynily to silnik parowy i nowoczesna technika" - R.Reagan
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gtyk
Czy ty zyjac w Polsce wolalbys zyc tak jak teraz, czy byc wyzyskiwanym po 12h dziennie za pieniadze ktore zapewnia ci jedynie przezycie w kiepskich warunkach?
Gdyby w Polsce wprowadzic prawdziwie wolny rynek to za 15 lat zylbym w najbogatszym panstwie Europy
Cytuj:
To spora różnica, nie mamy najkrócej warunków aby takie coś wprowadzić, z resztą zakaz pracy jest po to aby dogodzić społeczeństwu, a kraj kto tworzy... ? Nie waż się mówić, że dogadzanie polega na zniesieniu tych praw dla "wyższego" celu, ponieważ to dotknie zaledwie 3% kraju
Przykro mi, ale ten argument do mnie nie trafia. Jestem normalnym czlowiekiem - antydemokrata.
Cytuj:
Ponieważ mieli 400 lat rozwoju gospodarczego za sobą, mieli potężne surowce mineralne i ich nigdy nie dotknęła żadna wojna? (oprócz tej domowej)
USA byly najbardziej wolnorynkowe przed I WS wiec pudlo.
Europa takze ma duze zasoby surowcow mineralnych.
Ten kraj budowano od zera, a sciagali do niego ludzie skuszeni wolnoscia.
Cytuj:
Jeżeli chciałbyś znaleźć w twych warunkach godną pracę (tzn. nie trudną, dobrze płatną itp) to najprawdopodobniej musiałbyś jej szukać poza województwem.
Mam wieksze ambicje niz nie trudna i tylko dobrze platna praca.
Zrszta lubie podrozowac.
spider-bialystok jest offline   Odpowiedz z Cytatem