Zobacz pojedynczy post
stary 09-10-2008, 17:32   #227
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Fred_Flintston Pokaż post
Państwo wydające każdemu obywatelowi pistolet i magazynek z nabojami na osiemnastkę? O niczym takim nie mówimy.
Mowimy o zwiekszonej dostepnosci broni = zwiekszonej dostepnosci dla wszystkich, co nawet jesli nie oznacza obligatoryjnego uzbrajania ogolu nadal prowadzi do zwiekszenia ryzyka napotkania przestepcy wyposarzonego w bron w stosunku do tego co mamy teraz.

Cytuj:
A czy teraz nie może być uzbrojony, choćby w nóż?
moze byc, tyle ze z gosciem uzbrojonym w noz masz 1v1 calkiem niezle szanse ( nie we wszystkich sytuacjach ale jakies tam masz ). Z gosciem uzbrojonym w pistolet, mogacym cie zabic z odleglosci przy ktorej nawet nie ochlapie sie krwia - juz nie.

Cytuj:
Nie wiem czego ma dowodzić ta "argumentacja". Zacytowany tekst równie dobrze może opisywać shurikeny.
Argumentacja jest bardzo prosta - ktos wyskakuje na mnie z piesciami - w 5 sytuacjach na 10 sprzedam mu kopa i uciekne. Ktos niespodziewanie wyciaga glocka i mierzy mi w glowe - ch*j mi z mojego colta.

Cytuj:
Chcesz mi powiedzieć, że teraz przestępcy nie używają broni tylko dlatego, że trzeba wyrobić sobie na nią pozwolenie?
Jesli posiadanie broni jest nielegalne, to wiekszosc karkow napadajacych z kosami na staruszki nie bedzie sie meczyla ze zdobyciem jej nielegalnymi drogami, bo po co ? Jesli jest legalna kazdy moze sie profilaktycznie zaopatrzyc. Chyba logiczne.

Cytuj:
A wyobraź sobie taką sytuację: do szkoły wchodzi jakichś dzieciak z automatem i zaczyna strzelać. Normalnie zabiłby powiedzmy 30 osób, zanim skończyłyby mu się naboje/popełniłby samobójstwo (z reguły tak się to kończy). A w szkole, gdzie można wnosić broń? Zastrzeliłby może z trzech ludzi, zanim pozostali (którzy również broń mają) by go po prostu nie zabili. Co wolisz?
W szkole w ktorej mozna nosic bron wywiazalaby sie strzelanina ktorej wyniku nie jestes w stanie przewidziec, bo ani nie prowadzi sie w tym kierunku badan ani podobna sytuacja nie miala nigdzie miejsca.