Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wux
Wiesz, masz rację że źle czytać taki zbiór słówek, ale mi się po prostu wydaje że nie masz nic mądrego do powiedzenia, bo jakoś Me$z dał sobie z tym rade i się wypowiedział.
|
Masz racje, wydaje ci się, skoro nalegasz;
Cytuj:
Wydaje mi się że coraz mniej ludzi gra w tą grę, a częściej słyszy się o takich tytułach jak WoW, Warhammer online, Lineage 2, Guild Wars itd
|
Pewnie znowu ci się wydaje. Skąd takie wnioski, skoro nie grałeś w tibie od dłuższego czasu? Być może Tibia nie jest tak popularna jak kiedyś, ale graczy odchodzących na emeryturke uzupełnia fala kolejnych newbie. O grach wymienionych wyżej słyszę od paru lat z takim samym natężeniem.
Cytuj:
Dobra ale przechodzę do tematu chciałem się was zapytać czemu Tibia odchodzi po woli na emeryturę(jeśli Worgule tak myślicie), ja ze swej strony zastawiałem się nad tym trochę i dochodzę do pewnych wniosków mianowicie: Tibia nie może sprostać dzisiejszym wymagania gracza, nie chodzi mi tu tylko o grafikę ale przede wszystkim o pomysły i urozmaicenie, które panuje obecnie w uniwersum Tibi. Na początku swej argumentacji poruszę sprawę czarów zarówno w Tibi oraz w WoWie.
|
W ogóle to porównanie Tibii do WoWa jest głupotą ze względu na zróżnicowaną strukturę, to są dwie całkiem nie podobne do siebie gry. Ja mogę sobie wymienić 120 superlatyw Tibii, przy których WoW wymięka, a ty na odwrót.
Cytuj:
W Tibi każda z profesji zawiera własne czary, niektóre z nich mają ich dość sporo (np. mag) ale gdy przyjrzymy się bliżej owym zaklęciom to dochodzimy do wniosku że pozostaje nam garstka przydatnych zaklęć, jako przykład tych nie przydatnych można tu podać choćby takie czary jak: Enchant Staff, Animate Dead, Great Light czy Poison Wall, natomiast w WoWie mag ma wiele czarów, oczywiście jednanych używa się częściej a drugich rzadziej ale każde jest przydatne. Sytuacja ma się jeszcze gorzej z rycerzami w Tibi, knight bijąc potwory rzadko kiedy używa innego czaru niż exura czy exori, ponieważ na resztę szkoda mu many bo będzie miał „waste”
|
j/w
Cytuj:
Drugą sprawą którą chciał bym poruszyć to urozmaicenie w grze. W Tibi istnieją 4 profesję oraz jedna rasa, przez co kombinacji jest dość mało natomiast w przypadku WoWa sprawa ma się zupełnie inaczej, istnieje tam 10 ras oraz (po wprowadzeniu dodatku za miesiąc) 10 klas(czyli jak Tibijskie profesje), ale najgorsze jest to że w Tibi druid i mag to prawie ta sama profesja, po za kilkoma szczegółami jak np.: inna animacja czarów, czy umiejętność robienia trochę innych run te profesje nie różnią się od siebie, natomiast w przypadku WoWa [...]
|
j/w
Cytuj:
Kolejną sprawą związaną niejako z profesjami jest to iż w WoWie [...]
|
j/w
Cytuj:
Kolejną rzeczą której nie zobaczymy w Tibi są profesje Warcraftowe czyli nasze specjalizacje które pomagają nam w czasie rozwijania naszej postaci lub dają nam możliwość sprzedawania naszych wyrobów innym. Do profesji Warcraftowych należą miedzy innymi: Alchemia (dzięki której tworzymy mikstury leczenia, szybkości, zwiększające nasz intelekt oraz wiele innych), Górnictwo [...]
|
j/w
Cytuj:
Kolejną sprawą którą chciał bym poruszyć jest zapewne wszystkim dobrze znane PVP. W Tibi wygląda to dość fajnie, lecz nie stanowi jakiegoś częstego zjawiska ponieważ każdy boi się śmierci, która ciągnie za sobą nie małe konsekwencję. Ma to też swoje dobre strony bo jako zabójcy graczy budzi się zasłużony respekt, ale z drugiej strony ktoś bez powodu może nam powiedzieć „Pay, or hunter” co nie jest w cale bardzo przyjemną rzeczą . w WoWie [...]
|
j/w
Cytuj:
Ostatnią rzeczą jaką chciał bym tu poruszyć jest sprawa PVE, mianowicie w Tibi wygląda to tak że zabijamy potwory aby poexpić , lub wydropic z nich jakiś przedmiot, zazwyczaj albo polujemy samotnie albo w małych grupach do 5 osób(nie licząc rzadko zdarzających się najazdów najsilniejszych bossów), natomiast w WoWie [...]
|
j/w
Po tym wszystkim, patrząc na problem, do którego wprowadzasz na początku tematu
Cytuj:
Cześć, korzystając z tego iż mam trochę wolnego czasu chciałem się dowiedzieć czy podzielacie moje zdanie że Tibia ma już swoje najlepsze lata za sobą i po prostu umiera śmiercią naturalną.
|
Wydaje mi się, że to totalny bullszit, a cały temat opiera się na porównaniu Tibii do WoWa, jak napisałem wyżej, jest to totalny debilizm.