Zobacz pojedynczy post
stary 17-01-2004, 18:38   #22
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy

Stan: Niegrający
Domyślny

Ja to niektórych rzeczy lubię się uczyć i staram się to robić, ale mi nie wychodzi, zawsze na klasówkę zapominam tego co akurat jest potrzebne najbardziej ale to takie życie. Reforma to jest dopiero idiotyzm. W moim gimnazjum jest system punktowy na zachowanie. Spójrzcie:
za parę rozmów na lekcji, małą bójkę, pare razy nie założenie identyfikatora (bez sensu... identyfikator w szkole ehhh) już możesz mieć za mało punktów i naganne zachowanie. A zarobić punkty jest trudniej - w ciągu roku nie ma pełno konkursów, a jak są to wszystkie obok siebie - da radę nauczyć się tylko do jednego. Jak jest coś do zrobienia, to zwykle jedna osoba a potem już tylko ta sama osoba robi to, zamiast dać szansę innym. Czyli w tygodniu szansy na stracenie punktów masz pełno, a na zarobienie praktycznie w skali tygodniowej to zero, jeśli nie jesteś wysportowany, ale wtedy za to chodząc na różne zawody tracisz pełno lekcji. W mojej klasie około połowa osób ma naganne na semestr. A przed reformą, jak chodziłem do podstawówki i nie było żadnych punktów, to naganne zachowanie miał koleś, który dopisał se oceny w dzienniku albo okradł sklepik szkolny...
I nie dostaniesz się z takim zachowaniem do dobrej szkoły, choćbyś uczył się świetnie co nie?? Do średniej czasami może być trudno. Przed reformą taka szkoła gdzie jest tyle nagannych to była dla nieuków, wandali, 18 latków w podstawówce i tak dalej. A teraz dla mojego gimnazju to nie, ale dla dobrego liceum nadal moja szkołą była by straszna. A "dyrektorka" i "grono pedagogiczne" nawet nie pomyślą, że to przez nich jest taka szkoła... Takie życie??

Podsumowując, uczyć się warto, ale trzeba mieć warunki. Dobrze ukończysz gimnazjum - dobre liceum - dobra matura - dobre studia - dobra praca. A jeśli przez system kiepsko ukończysz gimnazjum i to wcale nie dlatego, że się źle uczyłeś...