Zobacz pojedynczy post
stary 17-10-2008, 11:10   #15
Duch Niespokojny
Moderator

Duch Niespokojny's Avatar

Data dołączenia: 10 09 2005

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gobin Pokaż post
najlepszy sposób to czytasz jedna linijke z 15 x Aż zapamietasz potem zamykasz i z pamieci mowisz potem czytasz ta sama linijke 5 x i znowu zamykasz i potem następna linijka a na koncu caly tekst czytasz
Uczenie się po jednej linijce na raz to chyba nie jest najlepszy pomysł. Lepiej się uczyć po 2 - wówczas rymy ułatwiają zapamiętywanie.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Frapper Pokaż post
To nie jest pomoc. Ty leczysz kompleksy. Nie wiem jakie, ale tak jest.
Bullshit, panie Freud. Włączenie emocji w proces zapamiętywania znacznie go usprawnia. W końcu o wiele łatwiej zapamiętamy coś, co wywołuje w nas silne uczucia niż coś zupełnie dla nas obojętnego.

Nie jestem pewny, czy to pomoże, ale ze swojej strony mogę polecić wizualizację - czytając wiersz, przy każdej linijce staraj się wyobrazić sobie, że to ty bierzesz udział w akcji, jesteś tym żołnierzem, który broni Reduty i widzi przed sobą "artyleryi ruskiej szeregi". Staraj się maksymalnie wykorzystać wyobraźnię, i to nie tylko wzrokowo - zapach, dźwięk, dotyk, nawet smak czy uczucie bólu - im więcej zmysłów wykorzystujesz, tym łatwiejsze jest zapamiętywanie.

Ostatnio edytowany przez Duch Niespokojny - 17-10-2008 o 11:12.
Duch Niespokojny jest offline   Odpowiedz z Cytatem