macie lekturke xd
Na oficjalnej stronie klubu pojawiła się informacja nt stanu zdrowia wielu kontuzjowanych w ostatnim czasie zawodników pierwszego składu.
Klubowy lekarz Bryan English podał następujące komunikaty:
Michael Ballack: "Rozmawiałem dzisiaj z lekrzami niemieckiej reprezentacji i powiedzieli mi, że w środowym spotkaniu z Walią zagrał on mimo wyraźnego bólu trzeciego i czwartego palca u prawej stopy."
"Prześwietlenie zostało zrobine następnego poranka i okazało się, że Michael ma powiększony nerw, co bez zabiegu operacyjnego mogłoby się ciągle powiększać i w związku z tym powodować coraz większy ból."
"To uraz z tych, który może nie być odczuwalny, jednak gdy daje o sobie swe znaki jest nie do zniesienia, a szanse na grę są niewielkie, dlatego też zdecydowaliśmy się na operację, która odbyła się dziś rano, była udana, a zawodnika czeka 2-tygodniowa przerwa."
Alex: "Ma problemy z biodrem i uraz ten wykluczył go z występu w drużynie narodowej w ostatnim czasie, jednak wierzę, że będzie on gotowy do gry w jutrzjeszym meczu."
Ricardo Carvalho: "Powrócił już do treningów po kontuzji więzadeł. Normalnie przy tego rodzaju urazie przerwa trwa co najmniej 4 tygodnie, a my mamy go z powrotem po niewiele ponad 3 tygodniach, więc jesteśmy zadowoleni."
John Terry: "Nie zagrał w meczach kadry, jednak nie jest kontuzjowany. Wielu innych ludzi cierpi na podobny ból pleców. Sam zawodnik bardzo chce wystąpić w jutrzejszym meczu i jest na to duża szansa."
Deco: "Miał mały problem z jednym z mięśni, z tym samym, który nie dawał mu spokoju podczas gry w Hiszpanii i wtedy także pauzował."
"Z radością możemy oznajmić, że wróci on do treningów w przeciągu 4 -5 dni. Dawno nie widziałem go z takim uśmiechem na twarzy jak dzisiaj, a to sygnalizuje, że po bólu nie ma już prawie śladu."
Ashley Cole: "Doznał około 5-centymetrowego naderwania w okolicach ścięgna podkolanowego, więc uraz nie jest zbyt poważny. To dość niesamowita sprawa, gdyż Ashley jest dokonałym fizycznie zawodnikiem i to jego pierwszy uraz mięsnia od lat."
"Jego powrót spodziewany jest na ligową potyczkę z Liverpoolem za tydzień w niedzielę."
Joe Cole: "Nie udało się do końca zaleczyć jego ostatniego urazu kostki, po którym wrócił na ostatni mecz z Aston Villa. Ponownie przeprowadziliśmy badania i z oceną daty jego powrotu wstrzymamy się, ponieważ potrzebujemy dokładnie przeanalizować jego przypadek, by nie pogłębić kontuzji."
Jose Bosingwa: "Nie zagrał w meczu reprezentacji Portugalii z powodu nieszczęsliwego, lekkiego skręcenia stawu kolanowego. Jednak dzisiaj trenował on wspólnie z całym zespołem, więc wszystko powinno być w porządku."
Petr Cech: "Dzisiejsze prześwietlenie nie wykazało żadnego poważniejszego problemu, jednak zawodnik zostanie pod naszą czujną obserwacją i o jego występie zadecydujemy w ostatniej chwili."
Nicolas Anelka: "Nico miał małe problemy z udem, jednak lekarze z Francji nie poinformowali nas o jakimś poważniejszym kłopocie. Po powrocie z kadry trenował z nami i jak sam twierdzi czuje się dobrze."