Poszukaj sobie na googlach o Mnemotechnikach Pamięciowych czy czymś takim. Ja do pamięciówek stosuje zawsze coś takiego i nigdy się na tej metodzie nie zawiodłem.
@edyt
http://www.trendy.codn.edu.pl/struktura/czytelnia/biblioteka/doc/haki_pamieciowe.pdf
@edyt2
Jeśli ktoś jest ciekaw wydajności to może napisze - załóżmy, że masz 20 dat do zapamiętania na hisie albo kwasów na chemie to zapamiętanie haka = 30 sek czyli 30x20=600:60=10minut (jeśli po raz pierwszy tego stosujesz musisz się nauczyć jeszcze co który obrazek oznacza).
#edit3
No i jeszcze coś takiego znalazłem (może się komuś przydać)
Cytuj:
Badania naukowców (nie wiem jakich ale tak przeczytałem) wykazują że tracimy 80% nabytych informacji w ciągu pierwszych 24h. To się pokrywa z tym co sam zaobserwowałem na sobie i na pewno Ty też to już zauważyłeś.
W związku z powyższym, jeżeli chcesz zapamiętać jakąś informację trwale, musisz zastosować odpowiednie powtórki – nie w nieskończoność, ale kilka w odpowiednich odstępach czasu musi być.
Powtórka #1 – Po 20-30 minutach po skończeniu nauki (czy przyswojeniu jakiejś informacji)
Powtórka #2 – Po 3ch godzinach od ostatniej powtórki
Powtórka #3 – Po 24h od ostatniej powtórki
Powtórka #4 – Po 3ch dniach
Powtórka #5 – Po tygodniu
Powtórka #6 – Po miesiącu
Powtórka #7 – Po 6ciu miesiącach
Po takim „powtorkowaniu” pamiętasz na całe życie daną informację. Nie nauczyli Cię tego w szkole ? Mnie też nie Trzeba im wybaczyć – gdyby sami ją znali to by nas pewnie nauczyli.
|
macha swoim fiutem do taktów partytury
Ostatnio edytowany przez Tom The Tanner - 31-10-2008 o 18:23.
|