Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 09 2005
Stan: Niegrający
Profesja: Elite Knight
Poziom: 152
Skille: 92/84
Poziom mag.: 8
|
Prośba
Bardzo długo się zastanawiałem czy po winem opisać to co mnie trapi.Po 4 miesiącach widząc że owa rzecz się pogłębia postanowiłem że nie mam innego wyjścia, tylko spróbować to wam przedstawić.
Po tym co napiszę na pewno wielu z was zarzuci mi że nie wiem do czego służy forum, no cóż każdy ma prawo osądzać innych według własnych sądów i ja na pewno tego nie zmienię.
Moja ''owa'' rzecz to tak naprawdę osoba, a mianowicie osoby, a dokładniej mówiąc pewni użytkownicy forum tibia.pl[dział dla początkujących/ profesje].
Zacznę może od tego,że zdaję sobie sprawę, może inaczej, wydaję mi się do czego służy forum [up] i doskonale sobie zdaje do czego służy ten dział. Jednak, no właśnie jednak mam pewne problemy ze zrozumieniem pewnych użytkowników. By to lepiej zobrazować przytoczę podobny tematy napisany przez owego użytkownika:
-''Cześć jestem ek 30 lvl mam skille 60/60 eq[coś tam coś tam] , czy dam rade [np.] na frostach''-
-''Cześć jestem ek mam 25 lvl skille 90/90 czy mam dalej skillować?''-
-''Cześć jestem ek mam 49 lvl skille 70/70 gdzie będzie najlepszy exp i kasa''-
Tych przykładów może być rzecz jasna multum, lecz te przykłady mają wam pokazać o co tak naprawdę mi chodzi i dlaczego się tak rozpisuje.
Zawsze jak czytam nowy temat o takiej treści zadaję sobie pytanie, dlaczego? Dlaczego użytkownik, a zarazem gracz pyta się o takie rzeczy.
Tak, to forum[look up], lecz czy na te owe pytania nie można odpowiedzieć sobie samemu?? Oczywiście że się da, tylko że te osoby są za leniwe , nie chce im się znaleźć tej ''tajemnej'' odpowiedzi samemu, co chyba w sumie nie jest takie trudne i co sprawie frajdę, bo chyba o to chodzi w grach, by samemu rozwiązywać wszystko, uczyć się na błędach, próbować nowych rozwiązań. Pytam się więc, jak mam ci pomóc?? Każdy człowiek jest inny i nie potrawi określić z góry umiejętności drugiej osoby , w tym przypadku gracza.
Gdybym ci odpowiedział np.
-''tak idź spokojnie na frosty''- a ty padniesz??Kogo będziesz obwiniał??
-''spoko skille, już nie trenuj/eee... dupne skille lepiej jeszcze poćwicz''-czy to coś da?? Czy tak naprawdę posłuchasz mojego zdania?? Nawet jeśli, to czy będziesz czuł się dobrze robiąc coś, co jest wbrew twojej woli??
O trzecim przykładzie nie będę się wypowiadał, bo to dla mnie szczyt lenistwa[up].
Powiecie, no dobrze, ale po co jest ten dział?? Ja wam odpowiem na przykładzie zdań jakie ja bym układał, które według mnie całkowicie zmieniły by obraz moich i może innych ludzi na ''owych'' użytkowników, np.
-'' cześć, mam 70 ek skill 70/70 byłem na frostach, bo chciałem spróbować czy dam radę, niestety nic z tego, dali byście mi wskazówki gdzie mogę expic?''-
-''cześć, mam ek skill 80/80 expie na dragach, ale słabo walę, jak myślicie czy jak bym doskillował po 5 skilli to było by lepiej?''-
Dla mnie jest to znacząca różnica, dla mnie jest to znak że ten gracz coś próbuje, ale mu nie wychodzi i nie może już znaleźć rozwiązań, podkreślam, nie może już znaleźć.Dla mnie osobiście, nawet takie przykłady są zbędne, gdyż według mnie liczy się satysfakcja zrobienia czegoś samemu.
Kończąc, chciałem podziękować tym którzy wytrwali do końca czytając to. Zdaję sobie sprawę że nie jest to super,extra felieton psychologiczny, gdyż owych nie umiem pisać, to takie moje zwariowane przemyślenia które przelałem[ może i nawet nie dość składnie, za co przepraszam].
Takie sobie jeszcze jedno pytanie zadaję:
-czy ja się tak bardzo zestarzałem, czy Tibia stała się tak bardzo trudna?-
Ostatnio edytowany przez TaJemniczy - 18-11-2008 o 21:10.
|